Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Diákmunkatérkép: egyetlen oldalon az összes álláshirdetés, az egyetemista alapítók egyelőre nem keresnek rajta

A napokban indult Diákmunkatérkép.hu oldalon ingyen hozzáférhetnek az egyetemisták és a középiskolások az összes, Magyarországon hirdetett gyakornoki és diákmunka-lehetőséghez. A platformot megalkotó egyetemista csapat szerint a kezdeményezés hiánypótló, aminek jó bizonyítéka a már az első héten megjelenő több tízezer honlaplátogató.

„Igazán ráfér az innováció az iskolaszövetkezeti szektorra” – jegyezte meg Bőhm Zsombor, a Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan szakos végzős hallgatója, aki két társával, Bege Áron szintén corvinusos hallgatóval és Szabó Miklós programozóval tavaly először diákmunka-szövetkezetet alapított, majd nemrég új szolgáltatást talált ki a munkát kereső fiataloknak. A tavaly szeptemberben bejegyzett Quantum Digitális Iskolaszövetkezetet azt követően hozták létre, hogy ők maguk és egyetemista társaik számos kritikát tudtak megfogalmazni a régebb óta működő iskolaszövetkezetekkel kapcsolatban.

Így például elegük lett a túlzott adminisztrációbók, a késő fizetésekből és a döcögős működésből – kezükbe vették hát a maguk foglalkoztatását.

Zsomborék iskolaszövetkezete közvetítette már eddig is például a Forbes címlapján is szereplő Munch.hu és a Vates egyetemista kisegítőit, és Wettstein Albert Munch-alapító szerint nagyon sokat segít az egyetemistáknak abban, hogy megfelelő szakmai gyakorlatot találjanak.

A diákmunka igen népszerű foglalkoztatási forma Magyarországon, . dolgozó fiatalok évi 50-80 milliárd forintot generálnak. Évről évre több tízezer diák dolgozik diákmunkásként, már a három évvel ezelőtti becslések is 180 ezerre tették ezt a számot. További fellendülést hozhat a kormány 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesítésének terve: a tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos diákokat jövő év januárjától teljesen adó- és járulékmentesen lehet majd foglalkoztatni – emlékeztet Zsombor.

A diákok többsége iskolaszövetkezet tagjaként végez munkát, néhány ezer forintért léphetnek be valamelyik tömörülésbe. Iskolaszövetkezet tagjaként csak nappali tagozatos tanulmányokat folytató tanuló, hallgató dolgozhat, ennek a formának az az előnye, hogy járulékot nem vonnak a jövedelemből. Igaz, így a diák nem minősül biztosítottnak, akkor sem, ha 25. életévének betöltéséig szünetelteti a tanulói, hallgatói jogviszonyát, egészségügyi szolgáltatásra viszont jogosult (ez a jogosultság a tanulói, illetőleg hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig fennáll).

Az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munkáért kapott pénz nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, ezért 15 százalékos személyi jövedelemadót vonnak le belőle. Ezt az iskolaszövetkezet fizeti be az adóhatóságnak.

Nyári munkák, szakmai gyakorlatok

„Amikor a Facebook-oldalunkon először közzétettük, hogy szeretnénk egybegyűjteni a különböző iskolaszövetkezetek adatbázisát, azonnal elkezdtek dőlni a megkeresések a szövetkezetektől” – mondja Zsombor.

A fejlesztők olyan platformot hoztak létre, melyen megtalálható az összes Magyarországi gyakornoki és diákmunka, hely és munkatípus szerint keresni is lehet ezek között. A különböző állásportálokról – például a Zynterntől – és iskolaszövetkezetek oldaláról automatizált adatgyűjtéssel közlik a lehetőségeket, és persze moderálják is az oldalt, amely naponta frissül, azaz valós időben tényleg csak valós munkákat lát a látogató. A Diákmunkatérkép.hu weboldal nagyjából egy hete élesedett, de az alkotók szerint már eddig is több mint 30 ezer kattintás érkezett.

Forrás: Diákmunkatérkép.hu

Zsomborék célja, hogy ez a platform legyen a diákok első gondolata, amikor munkát keresnek, szeretnének további fejlesztéseket is eszközölni az oldalon ennek érdekében.

Egyelőre nem keres a csapat a térképpel, persze Zsombor nem zárta ki, hogy ha a későbbiekben akár egy nagyobb állásportál melléjük állna, akkor a napi nagyjából egyórás munkájuk sem lenne ingyen.

„Most csaknem háromezer hirdetés van fenn az oldalon, és nagyjából két-három naponta ebből 200-300 cserélődik” – mondja Zsombor.

Az adatbázisukból azt is kiszámolták, hogy egy átlagos diákmunkás bruttó 1491 forintot keres, azaz 1267 forintot vihet haza óránként – ez persze kategória szerint jelentős eltéréseket mutathat.

Míg nyáron inkább a rövidebb távú alkalmi munkákra van kereslet, hiszen ilyenkor a tanév közben, a hétköznapokon intenzíven tanuló középiskolások közül is sokan beállnak dolgozni mondjuk a vendéglátásba vagy a kereskedelembe, addig év közben a szakmai gyakorlatos lehetőségeket sorolja majd főként az oldal.

Az újgenerációs állásközvetítő 120 milliós befektetéssel célozza meg a régiót

Oszd meg!