Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Toa Heftiba/ Unsplash

Februártól igazolványt kapnak, akiket beoltottak vagy átestek már a koronán

Magyarországon egy plasztikkártyával igazolhatják magukat azok, akik már átestek a koronavírus-járványon, vagy megkapták a védőoltást – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A miniszter szerint azok esetében, akik rendelkeznek a védettséget igazoló okirattal, ami egy plasztikkártya, nem lesz értelme fenntartani az este 8 utáni kijárási tilalmat, de hozzátette, hogy erről a kormány még nem döntött.

Ezeket az igazolványokat február közepétől lehet majd megkapni. Azt viszont, hogy oltási útlevél lesz-e még nem tudni. Az is kérdéses még, hogy egyes oltások milyen hosszú védelmet biztosítanak, és koronavírusból gyógyultak meddig maradnak immunisak.

A miniszter elmondta, hogy ha valaki nem bízna az egyik vagy másik vakcinában, kérheti, hogy csak akkor oltsák be, amikor az általa választott oltóanyagból elegendő áll rendelkezésre. A háziorvosoknál valószínűleg nem lehet majd regisztrálni az oltásra, mert kormány szerint csak a központi nyilvántartással lehet fenntartani az oltási sorrendet. 

A kormány a jövő héten dönt a 1-je utáni korlátozásokról, de Gulyás szerint addig, amíg nem kezdődnek meg a tömeges oltások, nem lesz értelme érdemi enyhítéseknek.

Magyarország eddig 331 ezer adag vakcinát kapott, ami 165 ezer ember beoltására elég. A mai nappal 140 ezer beoltott lesz itthon.

Fotó: Toa Heftiba / Unsplash

Oszd meg!