Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Falat mászni két email között? Ebben az irodában nem gond

Új irodakoncepció jelent meg New Yorkban: a tér, amelyik egybegyúrja a munkahelyet, a jógastúdiót, az edzőtermet vagy a szaunát. Ott dolgozol, ahol izzadsz, és közben menőnek érzed magad.

 

Reggel egy kis emailezés, utána falmászás, megint némi munka, ebéd, ping-pong, újra laptop, vacsora előtt még egy capoeira edzés, szauna és frissítő zuhany – mindezt egyetlen helyen. Amerikában megjelentek az első gymirodák.

Az amerikai Forbes.com külső szerzője, Seth Borges első hallásra furcsa helyről számolt be. Nemrég nyílt meg Queensben egy több egységből álló edzőteremlánc, a Brooklyn Boulders legújabb egysége. Valójában egy edzőterem és egy közösségi iroda (coworking) keresztezése – nevezzük gymirodának.

Testet, szellemet, vállalkozást mozgat

A látvány a nap bármely szakában nagyjából ugyanaz: egyesek a falon csimpaszkodnak a műfogásokon, mások két lábbal a földön súlyokat emelnek, megint mások jógáznak a matracokon. De az asztalok sem üresek, vállalkozók és szabadúszok dolgoznak a laptopjaikon. Továbbá van egy hangszigetelt szoba és egy közös konyha is a térben.

cliff-970348_1280

A gymiroda kísérleti jelleggel nyitott meg a közelmúltban. Az ötletgazdák arra kíváncsiak, hogy működtethető-e közösségi iroda izzadtság, krétapor és káosz közepette. Válhat-e olyan hellyé, ami egyszerre megmozgatja az ember testét, szellemét és vállalkozását?

Az egyik társalapító, Lance Pinn természetesen hisz a dologban. „Ha fél óráig vagy még hosszabb ideig emailezel egyfolytában, akkor érzed, hogy szünetet kell tartanod. Ilyenkor mi mit csinálunk? Mászunk kettőt-hármat a falon, hogy felpezsdítsük a vérkeringésünket. Aztán folytatjuk a munkát. Ez megy egész nap. Legfeljebb tartunk egy kis ebédszünetet, ping-pongozunk vagy gyakorlunk a slackline-on. Újabb adag munka után is edzünk és szaunázunk még egy kicsit, aztán este elmegyünk rámenezni (japán tésztalevest enni). Valami miatt akárhol nyitottunk eddig egy új helyet, egy éven belül megjelent egy rámenező.”

Pinn szerint vállalkozásuk organikusan fejlődik, a gymiroda kombó irányába tett új lépés magától jött. Már a legelső Brooklyn Boulders (ami tényleg Brooklynban nyílt meg, 2009-ben) is ingyen adta a wifit az oda betérőknek, amit sokan ki is használtak. „Mászni jöttek, de azt vettük észre, hogy néhány mászás között dolgoznak egy kicsit a laptopjukon. Akkor még mondtuk nekik, hogy üljenek be inkább a mi hátsó irodánkba, a mászóteremben nem volt erre infrastruktúra.”

Starbucks-élmény

Az újabb egységeket már erre (is) tekintettel alakították ki (összesen négy helyből áll a hálózat), a legtöbb inspirációt a Starbuckstól merítették. „Behoztuk a gymbe a Starbucks-élményt – mondja Pinn. – És ahogy megteremtettük a munkavégzés feltételeit az edzőteremben, egyre többen kezdtek egyre több időt nálunk tölteni. Egész napokra letáboroztak nálunk.”

A dolog azért is népszerű, mert a klasszikus közösségi irodákkal árban is bőven versenyképes. Az amerikai piac egyik nagy szereplője a WeWork 220 dollárért adja az asztalait, a Queens-beli Brooklyn Boulders egyhavi tagsági díja 135 dollár. És bár az előbbi pusztán munkavégzésre profibb lehetőségeket kínál, mászófal (pláne tíz mászófal) nincs egy ilyen közösségi irodatérben sem.

Oszd meg!