Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezt tervezi a Telenornál a nemrég elhunyt cseh milliárdos utódja

Az PPF tovább terjeszkedne a távközlési és a médiapiacon, és heteken belül dönthetnek a Moneta Money Bankkal történő összeolvadásról is – derül ki abból az exkluzív interjúból, amelyet Ladislav Bartoníček adott a Seznam Zprávy cseh lapnak, és amelyet a Portfolio szemlézett.

A leggazdagabb cseh, Petr Kellner március végén egy alaszkai helikopterbalesetben hunyt el. Kellner tekintélyes vagyont hagyott maga után, és a PPF Csoport befektetési cégét, amelynek 98,93 százalékos tulajdonosa is volt. Az 56 éves üzletember az amerikai Forbes által 17,5 milliárd dollárosra becsült vagyonával a világ 68. leggazdagabb embere volt. Cégbirodalmát itt bontottuk részekre:  prágai csodacsarnoktól a több tízezer hektárnyi oroszországi földekig, a biotechnológiától az ingatlanpiacig és persze a mesésen jövedelmező pénzügyi vállalatokig sokrétű a portfólió. Utódja Ladislav Bartoníček lett, aki korábban a cég telekommunikációs és médiabefektetéseiért volt felelős, tulajdonrésze mindössze 0,535 százalék volt, de

kulcsszerepe volt abban, hogy 2018-ban a PPF megszerezte a norvég anyacégtől a Telenor közép-európai vállalatait, köztük a magyart is.

„Hogy Kellner öröksége teljesüljön”

Bartoníček most egy cseh lapnak, a Seznam Zprávynak beszélt arról, hogy a PPF csoport működése folyamatos, a folyamatban lévő üzleti ügyeket nem érinti Kellner halála,

a Moneta Money Bankban történő tulajdonszerzés kapcsán a végső döntést akár heteken belül meghozhatják, a PPF pedig tovább terjeszkedne a távközlési és a médiapiacon.

Az interjúban szóba került az is, hogy Kellner hagyott-e hátra végrendeletet, erre a kérdésre Bartoníček azt válaszolta, hogy őt ez nem foglalkoztatja. Kellneren kívül két kisebbségi tulajdonosa van a cégnek, Bartoníček és JP Duvieusart egyaránt 0,535 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, felmerülhet a kérdés, hogy Bartoníček egy előre kidolgozott forgatókönyv alapján került a cég élére. Erre a PPF jelenlegi vezetője az interjúban azt mondta, hogy nem készültek erre a helyzetre, de

világos megállapodás volt arról, hogy ha valami történne, akkor ő vinné tovább a cég irányítását.

Valószínűleg egyrészt azért, mert ő a legidősebb, másrészt azért, mert közeli barátságban volt Kellnerrel.

Az 56 éves Kellner óriási cégbirodalmat hagyott hátra. Fotó: Forbes.cz

Petr Kellner közel 99 százalékos tulajdonosa volt a PPF-nek, a cseh lap azon kérdésére, hogy Kellner családja milyen szerepet játszhat most a PPF-ben, Bartoníček azt válaszolta, hogy nem kommentálja ezt a kérdést, az örökösök köre ismert, az öröklés menete, folyamata, az ezzel kapcsolatos kérdések a család belső ügyét képezik. 

Bartoníček eddig a PPF-nél a távközlésért és a biotechnológiáért volt felelős, ezentúl leginkább a stratégiával és a különböző tranzakciókkal foglalkozik majd, az egyes területek, mint a pénzügyi vállalatok vagy az ingatlancégek napi irányításáért a kollégái felelnek. A PPF működésében a család azon akaratát teljesítik, hogy Petr Kellner öröksége teljesüljön. Ilyen ügy például a Moneta Money Bankkal tervezett összeolvadás, amivel kapcsolatban Bartoníček arra számít, hogy arról a PPF és a Moneta tulajdonosai heteken belül dönthetnek.

Nem egy spanyol szappanoperában vagyunk 

A piacon elterjedt a pletyka, hogy Petr Kellner lányának a partnere, Daniel Křetínský lehet majd a család képviselője a PPF-ben, ez azonban Bartoníček szerint tisztán spekuláció, és nem is kívánja kommentálni, mivel nem egy spanyol szappanoperában vagyunk. Bartoníček Renata Kellnerrel egyeztet a Kellner családból, mivel vele van személyes kapcsolata, és ő az, aki Petr Kellner halála után gyakorlatilag a családfő.

A PPF csoport egyik legfontosabb vállalata, a Home Credit tavaly több mint 580 millió eurós veszteséget szenvedett el, de a távközlési üzletág stabilizálja a vállaltcsoport helyzetét, az online kiskereskedelem pedig kifejezetten jól teljesít.

A Home Credittel kapcsolatban Bartoníček szerint sok a probléma a vállalat legfontosabb piacán, Kínában, de a helyzet nem drámai. A Home Credit fintech céggé alakul át, az alkalmazotti létszámot drasztikusan, 60 ezer főre csökkentették, gyakorlatilag lefelezték. Ez összességében nem vette el a kedvét a PPF-nek az ázsiai terjeszkedéstől, de minden ország más, mások a lehetőségek, kockázatok, Kínában a covid és a szabályozói környezet változása is negatívan hatott. 

A PPF nem csak a Home Credit, hanem az egyik távközlési cége, a Cetin tőzsdei bevezetését is tervezte, ez még folyamatban van.

Nagy üzleti lehetőséget látnak a távközlési infrastruktúrában, ami növekvő piac, az iparág nagyon stabil, és ennek fényében minden lépésüknek az a célja, hogy bővüljenek ezen a területen.

Arra a kérdésre, hogy azért is szeretnék tőzsdére vinni a Cetint, hogy felmérjék a piacon a távközlési üzletág értékét, Bartoníček azt válaszolta, hogy például ezért is, de egyben szeretnének felkészülni arra a vonzó lehetőségre, hogy más infrastruktúracégeket vásároljanak fel. 

A PPF a médiában is jelen van, a TV Nova cseh tévécsatornát is magában foglaló CME Csoporton keresztül, ha adódik kedvező lehetőség, akkor a PPF ezen a területen is akvirálna. Bartoníček serint a CME kiválóan működik, jó alapul szolgál arra, hogy potenciálisan további dolgokkal bővítsék. A távközlés, a média és a pénzügyi szolgáltatások szinergiáiról Bartoníček azt gondolja, hogy a közös technológiahasználatnak vannak lehetőségei a távközlési és a pénzügyi szolgáltatások területén. 

És a Telenor?

Az PPF csoport 2018-ban vette meg a Telenor közép-kelet európai leánycégeit, köztük a magyart is. A magyar állam 2019 októberében szerzett részesedést a magyar Telenorban, akkor az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25 százalékát. Az elmúlt években több alkalommal is felmerült a pletyka azzal kapcsolatban, hogy a magyar állam valamelyik állami vagy kormányközeli vállalaton keresztül megvásárolná a magyar Telenort, tavaly augusztusban cseh lapok cikkeztek arról, hogy a Telenor magyar operációjának megvásárlásáról tárgyal a kormány és kormányközeli cégek. A Csehországban lángra kapott pletykák közül az egyik szerint azért válna meg a PPF a leánytól, mert az eladásból származó pénzzel támogatná meg más, a járvány miatt szenvedő érdekeltségeinek működését.

A mostani interjú alapján azonban a PPF nem távközlési érdekeltségeinek eladásán, hanem annak megerősítésén dolgozik

– írta a Portfolio.

 

Oszd meg!