Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezekről a cégekről nem hallunk eleget, pedig sokat segítettek a járvány idején

Sok cég kényszerült profilváltásra a járvány idején: vannak olyanok, amelyek az üzlet mentése mellett a globális járványkezelést is segítették.

Az Inc.com összegyűjtötte azokat, akik nélkül ez az év még nehezebb lett volna:

Formlabs

Lélegeztetőgépekhez szükséges adaptereket és több millió, a koronavírus teszteléshez használt pálcikát nyomtatott

Az amerikai-magyar Formlabs nevű 3D nyomtatással foglalkozó startup március közepétől Covid-19 tesztpálcák nyomtatására állt át. Miután minden egészségügyi kritériumnak megfelelt az általuk gyártott pálcika, április közepére már több tízezret tudtak belőle szállítani hetente.

Emellett ők kapták meg elsőnek az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletétől (FDA) az engedélyt egy 3D-nyomtatással készülő adapterre, amivel az alvási apnoéban (légzéskimaradásban) szenvedők kezelésére használt BiPAP-gépeket invazív lélegeztetőgépekké lehet alakítani.

Ebből naponta akár 3000 darabot is le tud gyártani, míg a cég 40 millió pálcikáját 25 országban használták eddig.

Bednark Studio

Arcpajzsokat gyártott a frontvonalban dolgozóknak

A járvány előtti időkben New York-i Egyetem díszlet- és jelmeztervező szakán végzett Michael Bednark olyan márkáknak csinált termékbemutatókat, mint a Nike. Rendezvények híján márciusban az általa alapított Bednark Studio is leállt egy rövid időre, de néhány nap múlva a cégalapító felvette a kapcsolatot New York egészségügyi tisztviselőivel, majd arcvédő pajzsok gyártásába kezdett.

A cég július 31-ig 2,7 millió arcvédőt gyártott azoknak, akik a járvány ideje alatt a frontvonalban harcolnak.

Valentium, Ventec, General Motors

Életmentő lélegeztetőgépeket gyártottak és teszteltek

Ha éppen nincs világjárvány, a Valentium nevű texasi cég orvostechnikai eszközök gyártásában vesz részt alvállalkozóként. Március közepére már csak egy termékre volt kereslet: lélegeztetőgépre. A cég a szintén orvostechnikai eszközöket gyártó Ventecnek segített felskálázni a termelést havi néhány száz lélegeztetőgépről havi tízezerre. A projektbe a General Motors is beszállt. A világ egyik legnagyobb autógyára az indianai üzemében kezdett az alkatrészek gyártásába. A Valentium feladata volt tesztelni a legyártott 30 ezer lélegeztetőgépet. Dan Purvis, a Valentium vezérigazgatója szerint ekkor nyolc hónapnyi munkát végeztek el hat hét alatt, és a General Motors indianai gyárának felét foglalta el a Valentium 141 lélegeztetőgép-tesztelő rendszere.

Johns Hopkins Egyetem, Esri

Feltérképezték a járványt

Amikor Ensheng „Frank” Dong, a Johns Hopkins Egyetem végzős hallgatója értesült arról, hogy új vírus jelent meg Wuhanban, pánikba esett. Családja ekkor Tajjüanban volt, ami nagyjából ezer kilométerre van Wuhantól. Ez adta az alapmotivációt ahhoz, hogy megalkossa azt a valós idejű térképet, amelyen folyamatosan követhető a koronavírus előfordulása.

A térképhez az Egészségügyi Világszervezet és a járványvédelmi központok adatait használják fel. Látható rajta, mely országban hányan betegedtek meg, hányan haltak meg és mennyien gyógyultak fel.

A térkép áprilisra világszerte ismertté vált, ekkor szállt be a fejlesztésbe az Esri nevű kaliforniai szoftvercég, ami főként nyers adatok vizualizációjával és elemzésével foglalkozik.

Borítókép: Interkatív térkép a koronavírus-járvány terjedéséről. Fotó: Martin Sanchez // Unsplash

Oszd meg!