Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezek a következő, milliárd dollárt érő startupok – a Duolingo is a Forbes top 25-jében

Ahogy az utóbbi 5 évben, idén is összeállította az amerikai Forbes a legígéretesebb, leggyorsabban növekvő, USA-ban székelő startupok 25-ös listáját, amelyek a legnagyobb eséllyel érhetik el az egymilliárd dolláros cégértéket. A vizsgán átmentek fejlesztők, táskatervezők, ételkiszállítók is, most a top 5-öt mutatjuk.

Módszertan: Az amerikai Forbes a True Bridge elemzőcég segítségével vizsgálta a piacot, több mint 150 ígéretes startupot vettek szemügyre, majd a szerkesztőség még mélyebbre ásott. A teljes listát és a kapcsolódó cikkek közül a legérdekesebbeket a szeptemberi Forbes-ban mi is közüljük.

  1. CHAINALYSIS

ALAPÍTÓK: Michael Gronager (CEO), Jonathan Levin, Jan Moller

TŐKE:  53 millió dollár

VÁRHATÓ MEGTÉRÜLÉS 2018-BAN: 8 millió dollár

FŐBB BEFEKTETŐK: Accel, Benchmark

A New York-i vállalkozás a kriptopénzek használatát analizálja, legyen az bitcoin, ethereum, litecoin vagy más. Technológiáját pénzintézetek vetik be, hogy kövessék a felhasználói szokásokat, és hogy megfeleljenek a pénzmosást megelőzni kívánó törvényeknek. Az FBI, tehát a Szövetségi Nyomozó Iroda és a szintén szövetségi Internal Revenue Service bűnesetek feltárásához veti be. A CEO Michael Gronager (49) korábban a Kraken kriptováltó társalapítójaként tűnt fel, a CTO Jan Moller (47) pedig a Mycelium kripto pénztárcát fejlesztette.

  1. CONTRAST SECURITY

ALAPÍTÓK: Arshan Dabirsiaghi, Jeff Williams; CEO: Alan Naumann

TŐKE: 122 millió dollár

VÁRHATÓ MEGTÉRÜLÉS 2018-BAN: 25 millió dollár

FŐBB BEFEKTETŐK: Acero Capital, Battery Ventures, General Catalyst, Warburg Pincus

A szoftverek biztonsági elemzőjeként dolgozó Jeff Williams (52) 2010 körül kezdett fejleszteni egy programot, ami elvégzi helyette a munkát – legalábbis automatizál bizonyos folyamatokat, amelyek előre jelzik a fejlesztőknek, hogy futó appjuk sérülékennyé vált. Arshan Dabirsiaghivel (36) 2014-ben alapítottak céget Kaliforniában, amely 2016-ban kezdett igazán növekedni.

  1. CYBEREASON

ALAPÍTÓK: Lior Div (CEO), Yossi Naar, Yonatan Striem-Amit

TŐKE: 189 millió dollár

VÁRHATÓ MEGTÉRÜLÉS 2018-BAN: 50 millió dollár

FŐBB BEFEKTETŐK: CRV, Lockheed Martin, Softbank, Spark Capital

Az alapító Lior Div, Yossi Naar és Yonatan Striem az izraeli védelmi erőknél találkoztak, ahol mindannyian az elitalakulatnak dolgoztak – termékeny talaj ez minden high-tech startupnak. Kiberbiztonsági szakértőkként tették a dolgukat, amikor megszületett a Cybereason ötlete, a felhőalapú kiberbiztonsági platformé, amely folyamatos monitorozást és szükség esetén emelt szintű válaszreakciót ígér a webfejlesztőknek. A 2012-ben megalapított cég egy évvel később tette át székhelyét Izraelből Bostonba, hogy könnyebben elérjék ügyfeleiket, a nagyvállalatokat.

  1. DAVE

ALAPÍTÓK: Paras Chitrakar, Jason Wilk (CEO), John Wolanin

TŐKE: 13 millió dollár

VÁRHATÓ MEGTÉRÜLÉS 2018-BAN: 19 millió dollár

FŐBB BEFEKTETŐK: Mark Cuban, Section 32

Hogy a hiteltúllépési díjak komoly problémát jelentenek sok egyetemi hallgatónak, arra Jason Wilk (34) is egyetemistaként jött rá, saját tapasztalata alapján és a Reddit olvasgatása közben. Így jött 2016-ban a Dave ötlete – utalva Dávidra, aki legyőzte Góliátot –, amely követi kiadásainkat, és ránk szól, ha túlköltekezünk. Azt követően, hogy az Apple 2017 áprilisiban A Nap Appjaként emelte ki az alkalmazást, 10 millióan töltötték le két év alatt.

  1. DUOLINGO

ALAPÍTÓK: Luis von Ahn (CEO), Severin Hacker

TŐKE: 108 millió dollár

VÁRHATÓ MEGTÉRÜLÉS 2018-BAN: 36 millió dollár

FŐBB BEFEKTETŐK: CapitalG, Kleiner Perkins, Union Square Ventures

A világ legnépszerűbb nyelvtanulási eszközét, a hétéves Duolingót havonta 28 millióan használják aktívan, többségük az ingyenesen elérhető, játékos részeit. A megtérülés többnyire a feliratkozásoktól várható, amit a reklámmentes Duolingo Plus kínál. A 39 éves ügyvezető, Luis von Ahn többszörös díjnyertes számítástechnikai professzor. Mielőtt létrehozta volna appját, már két ötletét is eladta a Google-nek, ide értve a Captcha-t, a szoftvert, ami a random betűket és számokat dobja elénk bizonyos weboldalakon, hogy ellenőrizze, nem vagyunk-e robotok. A ma Pittsburgh-ben élő guatemalai bevándorló azt mondja, az angol nyelv elsajátítása megváltoztatta az életét, ezért is szeretné tömegek számára elérhetővé tenni a nyelvtanulási lehetőséget, ingyen.

A Duolingóról részletes cikket olvashatsz majd a szeptemberi Forbesban!

Az amerikai Forbes teljes startup toplistáját itt böngészheted végig.

 

„Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.”