Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Alan Weiner // Unsplash

Ezek a fővárosi albérletpiac legnépszerűbb kerületei

A budapesti bérlakáspiacon idén a pesti oldalon a VIII., XIII, XIV., míg a budai oldalon a II. és a XI. kerületek a legkelendőbbek. A bérlők leginkább a 30-49 négyzetméteres, egy vagy másfél szobás, téglaépítésű bútorozott és gépesített lakások iránt fogékonyak.

A szűk belvárost jelentő I., V., VI. és VII. kerületekben továbbra is az Airbnb pörög leginkább. A pár napos, de annál drágább kiadásoknak köszönhetően pedig az árak folyamatosan nőnek, a hosszú távú bérlés egyre inkább megfizethetetlen. Igény pedig lenne a belvárosi albérletekre, hiszen a többség a közelben tanul, vagy dolgozik, ám a drágulás miatt be kell érniük a belváros-közeli VIII., XI., XIII. és XIV. kerületekkel.

A Rentingo.com lakás- és lakótárskereső online portál elemzése alapján

a keresések 61 százaléka 30-49, míg 23 százaléka 50-69 négyzetméter közötti alapterületű lakásokra történt.

A kapcsolatfelvételek 72 százaléka egy vagy másfél szobás, míg 20 százaléka kétszobás lakásokra irányult. Az érdeklődés 94 százaléka bútorozott vagy részben bútorozott lakásokra mutatkozott, továbbá 86 százalékban téglaépítésű lakásokra vonatkozóan kezdeményeztek kapcsolatfelvételt. A háztartási gépekkel jól felszerelt lakásokra irányult a kapcsolatfelvételek túlnyomó többsége, a keresett lakások 100 százalékában volt tűzhely, 93 százalékában hűtő, 85 százalékában sütő, 83 százalékában mosógép, 73 százalékában mélyhűtő, míg 61 százalékában mikrohullámú sütő is. Ez alapján megállapítható, hogy a teljes körűen gépesített lakások könnyebben kiadhatók.

A lakások átlagos havi bérleti díja valamivel több mint 120 ezer forint, míg a négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj 3059 forint volt.

A bérleti díjat a legnagyobb mértékben az befolyásolja, hogy a lakás melyik kerületben található, további befolyásoló tényező a lakás állapota és felszereltsége, valamint az, hogy a lakás külön bejáratú vagy egymásból nyíló szobákkal rendelkezik.

 

fotó: Alan Weiner // Unsplash

Oszd meg!