Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Kép: Sebestyén László

Ez van akkora találmány, mint a kerék – portré a blokklánc-veterán Trón Viktorról

A kriptovaluták és a blokklánc-technológia világa annyira friss, hogy aki 2014-ben már foglalkozott ilyesmivel, az igazi veteránnak számít. Ilyen Trón Viktor is, aki nyelvészből lett fejlesztő, majd potenciális világmegváltó. Trón Viktor teljes portréja a júniusi Forbes magazin Next mellékletében olvasható. Hogy mi minden van még a Nextben, arról itt írtunk.

Ha szóba kerül a kriptovaluta, sokaknak egy furcsa, követhetetlen pénz jut az eszükbe, amivel a techguruból spekulánssá avanzsált pénzhackerek röhögve keresik hülyére magukat. Bár van a dolognak egy ilyen oldala is, a kriptopénz mögötti blokklánc számtalan területen felhasználható – többek között meg lehet szüntetni vele a korrupciót.

Kép: Sebestyén László

Erről és sok egyéb témáról is beszélgettünk Trón Viktorral, aki eredetileg nyelvész, de viszonylag fiatalon belesodródott a kódolás világába. „Szabadságszerető ember vagyok” – magyarázza, miért keltette fel a figyelmét a blokklánc, és döntött úgy, hogy a stabil BBC-s állását ott hagyja az akkor alapult Ethereum Alapítványért.

Bizony, azért az Ethereumért: Viktor kezdettől fogva dolgozott a legelterjedtebb blokkláncon, amivel fizetni is lehet, de ez csak a jéghegy csúcsa.

Saját projektje, a Swarm egy blokkláncalapú, decentralizált tartalommegosztó – vagyis ez az a tulajdonsága, ami az átlagfelhasználókhoz is közelebb tudja hozni, de ahogy a blokkláncban kábé minden, ez is vagy ezerféle futurisztikus dologra lesz jó.

Advertisement

Trón Viktor történetét, a blokklánc valódi lehetőségeit és a Swarm mivoltát a júniusi Forbes Next mellékletében olvashatod el.


 Képek: Sebestyén László

Előbb írt programot, mint hogy számítógép lett volna Magyarországon – portré Szelezsán Jánosról

Kicsoda valójában Soros és mit akar?


 

Az öregek mindent elhisznek, a középkorúak semmit se igazán, a fiatalság mindentudó.