Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Előbb írt programot, mint hogy számítógép lett volna Magyarországon – portré Szelezsán Jánosról

Szelezsán János nevét nem ismerik annyian, mint megérdemelné: ő írta az első programot Magyarországon, írt informatikatankönyvet, részt vett az informatikusképzés elindításában és a Gábor Dénes Főiskola megalapításában. A teljes portrét keresd a Forbes Nextben, technológiával és tudománnyal foglalkozó különszámunkban, amely a júniusi lapszámunkkal egybekötve jelent meg! Arról, hogy mi van még a Nextben, itt írtunk részletesebben.

Szelezsán János szegényparaszti családból származik, azt mondja, csupán szerencsés pontokon ment keresztül az életben, hogy végül az legyen belőle, aki. Az egyik legelső szerencsepont az volt, hogy helyi bíró és egy ügyvéd kijárta, hogy elinduljon egy gimnázium Battonyán, a Viharsarokban található kis településen. Sokat segített az is, hogy szülei mélyen vallásos baptisták voltak, ez a közösség pedig vasárnapi iskolában taníttatta tagjait, így az általános iskolát már úgy kezdte, hogy tudott olvasni és számolni.

Szelezsán János – fotó: Orbital Strangers

Informatikusnak ugyan nem tanulhatott, mert még nem is létezett a szak, de az ELTE matematika szakáról 1957-ben Rényi Kató – a világhírű matematikus, Rényi Alfréd felesége – közvetítésével a nem sokkal előtte alakult MTA Kibernetikai kutatócsoporthoz került. Mivel épp a szakdolgozatát is írta, előbb megírt egy számítógépes programot, minthogy elkészült volna az a szovjet tervdokumentáció alapján épített, M3 nevű gép, amire írta. A papíron létező program végül az M3-on sosem futott le, de mások igen: például János programjával számolták ki, mekkora terhelést bír el az Erzsébet híd.

János az Akadémiáról az iparra váltott, és megint szerencséje volt: többször dolgozhatott az ország éppen legerősebb számítógépeivel. Közben tanított is, az első magyar, magán távoktatásos intézmény, a Gábor Dénes Főiskola alapítója, később rektora lett, valamint még nyugdíjazása után is tanított informatikatörténetet az ELTE programozó informatikus szakán – többek között engem is.

A Forbes Next a júniusi Forbes magazin mellékleteként már megtalálható az újságárusoknál! Lapozz bele!

Oszd meg!