Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Markus Villig, a Taxify 24 éves alapítója. Fotó: Taxify

EU-s fejlesztési alapból tolják meg a Bolt szekerét, ételkiszállításra is költenek majd belőle

Az Európai Beruházási Bank 50 millió euró értékben bocsát kockázati hitel eszközt a Bolt (az egykori Taxify) rendelkezésére új termékek fejlesztéséhez. Az észt vállalat a forrást az utazásszervező, illetve személyre szabott mobilitási például étel házhozszállításszolgáltatásainak fejlesztésére, bővítésére fordítja.

Az Európai Befektetési Bank (EBB) megállapodást írt alá az észt Bolt utazásszervező alkalmazás fejlesztőjével 50 millió euró értékű kockázati hiteleszköz (úgynevezett „venture debt facility”) rendelkezésre bocsátásáról. A finanszírozási megállapodás az Európai Stratégiai Beruházási Alap támogatásával jött létre az Európai Beruházási Terv részeként – áll a bejelentésről szóló közleményben.

A venture debt finanszírozásról a régióban és Magyarországon is aktív Flashpoint befektetőcég kapcsán írtunk korábban.

A hitelkeret a Bolt kutatás-fejlesztési céljainak megvalósítását segíti, hogy szolgáltatásai még biztonságosabbak, megbízhatóbbak és fenntarthatóbbak legyenek a vállalati működés megfelelő hatékonysága mellett.

A Bolt a friss pénzügyi forrást a meglévő szolgáltatásai – mint például az utazásszervezés – mellett olyan új szolgáltatások fejlesztésére fordítja, mint az étel házhozszállítás.

„Európa élen jár a technológia és innováció terén, és ennek remek példája a Bolt. Ahogy mondani szokás, ami mozdulatlan, az valójában visszafelé halad. És a Bolt mindig mozgásban van. Örömmel tölt el, hogy bankunk támogathatja a vállalat szolgáltatásainak fejlesztését, és azok kiterjesztését új területekre” – kommentálta a megállapodást az EBB alelnöke, Alexander Stubb.

Paolo Gentiloni, a gazdaságpolitikáért felelős európai biztos szerint „Észtország példaértékű Európában a digitalizáció terén”. A cég társalapítója, Martin Villig hozzáfűzte: „A mobilitás egyike azoknak a területeknek, amelyeken a Bolthoz hasonló vállalkozások sokat tehetnek hozzá Európa fejlődéséhez. Mi, a Boltnál ugyanazon értékeket valljuk és képviseljük, mint az európai fogyasztók és a szabályozó hatóságok. Ezért is fogadjuk lelkesen az Európai Beruházási Bankot cégünk támogatói között. Részvételük lehetőséget teremt számunkra, hogy még szélesebb európai közönséget érjünk el innovatív szolgáltatásainkkal.”

Markus és Martin Villig, a Bolt-ot alapító testvérpár Monacóban, 2018. június (fotó: Fekete Emese)

Az Európai Beruházási Bank (EBB) az Európai Unió hitelintézete, amelynek tulajdonosai a tagállamok.

Az elmúlt öt évben az EBB közel 830 millió euró értékben finanszírozott észtországi projekteket többek között a technológiai, infrastrukturális és a közlekedési szektorokban.

A Boltot – a jogosítvánnyal amúgy nem rendelkező – észt Markus Villig alapította 2013-ban, és jelenleg 35 országban 30 millió felhasználója van. A Bolt eddig 244 millió dollárnyi kockázati tőkét is kapott.

Borítókép: Markus Villig, a Bolt társalapítója. Fotó: Taxify

Oszd meg!

Azért szeretem a közösségi médiát, mert olyan, mintha lenne egy újságom, csak veszteségek nélkül.