Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Shazam magyar gyökerű befektetője 50 millió euróval és új termékkel várja a régió startupjait

A Magyarországon is aktív, magyar gyökerű Buran Venture Capital átnevezi magát Flashpointra, új, 50 millió eurós alapot indít, és a régióban először dob piacra úgynevezett “venture debt” típusú finanszírozást. 

A Flashpoint ezzel a lépéssel már nemcsak tőke–, hanem tulajdonrész vesztés nélküli hitel típusú finanszírozást is kínál startupoknak Közép- és Kelet-Európában valamint Izraelben – tudatta a társaság a Forbes.hu szerkesztőségével. A Flashpointnak tizenhat szakembere van, és több irodája szerte a régióban: Magyarország mellett Izraelben, Lengyelországban, Lettországban és Oroszországban. A cég magyar gyökereit erősíti, hogy egyik partnere magyar, a korábbi befektetési bankár Szalontay Mihály. 

Tovább erősítenék a víziót

„Az elmúlt években jelentősen bővült üzleti tevékenységünk és rájöttünk, hogy jövőképünk az, hogy olyan alapkezelőt építsünk amely nemcsak kockázati tőkét, hanem több más típusú finanszírozási terméket is tud kinálni közép- és kelet-európai és izraeli technológiai befektetési célpontoknak” – mondja a névváltás időszerűségéről Alexander Konoplyasty, az alap egyik partnere.

De miért pont Flashpoint?

„Egy olyan új nevet kerestünk, amely tükrözi ezt a víziót, és igazodik alapértékeinkhez is. Úgy gondoljuk, hogy megtaláltuk a megfelelőt: a Flashpoint lobbanáspontot jelent, amely az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen egy illékony folyadék gőze meggyújtható elegyet hoz létre, amennyiben gyújtóforrás rendelkezésre áll. Hiszünk abban, hogy a régiós tech startupoknak biztosítani tudjuk ezt a gyújtóforrást tőkénk és a szakértelmünk segítségével, így belobbantva teljesítményüket”- tette hozzá Szalontay Mihály, az alap magyar származású partnere.

A Flashpoint korábban olyan cégekbe fektetett mint a Shazam amelyet eladott az Apple-nek, a Chess.com, az izraeli Guesty, a lengyel Growbots és a Estimote, vagy a finn BonusWay.

Szalontay Mihály és Alexander Konoplyasty, a Flashpoint kockázatitőke-alapkezelő partnerei. Fotó: Flashpoint

Szalontay Mihály és Alexander Konoplyasty, a Flashpoint kockázatitőke-alapkezelő partnerei. Fotó: Flashpoint

Venture debt: új pénzügyi instrumentum a régiós kockázati tőkepiacon

A 2012-ben alapított Flashpoint egy nemzetközi befektetési alapokat kezelő csoport, amely tőke és hitel alapokat kezel, Közép- és Kelet-Európában, Finnországban és Izraelben aktív. Eddig két alapot indított, összesen 95 millió dollárral. A most induló harmadik, Venture Debt névre hallgató alap 50 millió eurós lesz – a névvel utalnak egy most bevezetett újdonságra is. 

A névváltás mellett ugyanis  a Flashpoint bejelentett egy új terméket is: „a venture debt egy olyan fix időtartamra szóló hitel instrumentum, amely segít abban, hogy

a tech startupok alapítói tulajdonrész vesztés nélkül juthassanak finanszírozáshoz és szakértelemhez”.

A lehetőségről először a Forbesnak beszél még tavaly októberben Medveczky Márton, a Flashpoint régióért felelős vezetője. Akkor még egy belső inkubációs folyamatban tesztelték az eszközt. „Ez egy úgynevezett credit facility – aminek az a lényege, hogy egy meglévő, vagy éppen folyamatban lévő befektetési kör mellé, a kör értékének kb. 30%-áig adunk hitelt a cégnek. A befektetési kör által biztosított működési időt („runway”) így extra ráfordított munka nélkül tudják meghosszabbítani az alapítók. Ezért cserébe mi nem kérünk részesedést, a hitelt a következő körös befektetésből tudják visszafizetni. Az alapítók a befektetési körben már elkészítették a szükséges anyagokat, ezeket nem kell újra összerakni, és nem is hígulnak részesedésben az alapítók. Ez egy belső »startup« nálunk, egyelőre tesztelgetjük, és vannak már érdeklődők. Nyugat-Európában ez már egy bevett finanszírozási forma” – mondta bő féléve a régióban újdonságak számító, akkor még csak tesztelt instrumentumról Medveczky.

Itt a sikerek sokkal feljebb visznek, a kudarcok sokkal jobban földhöz vágnak

 „Izgatottak vagyunk, hogy a régióban elsőként indíthatunk egy dedikált venture debt alapot, amelyet 50 millió euróra tervezünk és amely a régiós startupok számára alternatív lehetőséget kínál növekedésük finanszírozására” – nyilatkozta az alap vezetője, a lengyel Michal Jozwiak, aki korábban Senior Vice President volt a Darby Private Equity-nél (Franklin Templeton Investments).

Igazoltak egy nagy nevet is 

A Flashpoint csapata.

A Flashpoint azt is bejelentette, hogy az újramárkázással egyidőben egy nagytekintélyű nemzetközi szakemberrel is bővítette csapatát: Edward Nicholson General Partnerként és a Flashpoint tanácsadó testületének elnökeként csatlakozott a csapathoz. Nicholson korábban a UBS által megvásárolt Brunswick Investment Bank vezérigazgatója és elnöke volt. „Örülök, hogy csatlakozhatok ehhez a tehetséges csapathoz, amely aktívan kínál korai szakaszban lévő vállalkozások számára finanszírozást és a szakértelemet, egy olyan piacon ahol kiemelkedően tehetséges  technológiai vállalkozók építenek nemzetközileg sikeres startupokat.”


Kapcsolódó: 

Fehér Gyula otthagyja az IBM-et, milliárdosokkal és ismert startuparcokkal indít befektetőcéget

A hónap üzlete: Ashton Kutcher magyar startupba szállt be befektetőként

 

Oszd meg!