Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

lakas

Erős tavaszra számítanak az ingatlanpiacon, de a járvány még közbeszólhat

2020 második hónapjában a tavalyi év szintjére zárt vissza az ingatlanpiac, amelyhez élénk kereslet, változó árak és folyamatosan erősödő jelzáloghitelpiac kapcsolódik.

A február hónapra becsült több mint tizenháromezer adásvétel a 2018-as forgalomhoz képest közel 2 százalékos emelkedést, míg a tavalyihoz képest minimális, 3 százalékos visszaesést mutat – derül ki a Duna House szerkesztőségünknek küldött közleményéből.

A jellemzően erősebb tavaszi ingatlanpiacon továbbra is az előző hónaphoz képest enyhén emelkedő adásvételre számítanak, amely stabil, kiegyensúlyozott ingatlanpiacot fog eredményezni,

amennyiben a gazdasági vagy járványügyi helyzet nem változtatja meg jelentősen az alaphelyzetet.

Árak tekintetében éves összehasonlításban téglalakások esetében minden régióban és országrészben továbbra is emelkedő tendencia tapasztalható, a panellakásokat nézve Kelet-Magyarországon és a fővárosban pedig minimális csökkenés. Az irányárváltozásban és az alku mértékében erősebb emelkedést mutatnak a hónapban az adatok, amely átlagosan 8-10 százalékot jelent egyes lakástípusoknál.

Az értékesítési idő az elmúlt időszakhoz hasonlóan most is magasabb értéket mutat a tavalyihoz képest,

jelenleg átlagosan 3 hónappal érdemes számolni a sikeres eladáshoz.

Az otthonteremtési céllal vásárló legnagyobb társadalmi réteg, az első lakásvásárlók aránya fővárosi és vidéki tekintetben is emelkedett, jelenleg Budapesten 24, vidéken 28 százalék.

Oszd meg!