Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

lakas

Erős tavaszra számítanak az ingatlanpiacon, de a járvány még közbeszólhat

2020 második hónapjában a tavalyi év szintjére zárt vissza az ingatlanpiac, amelyhez élénk kereslet, változó árak és folyamatosan erősödő jelzáloghitelpiac kapcsolódik.

A február hónapra becsült több mint tizenháromezer adásvétel a 2018-as forgalomhoz képest közel 2 százalékos emelkedést, míg a tavalyihoz képest minimális, 3 százalékos visszaesést mutat – derül ki a Duna House szerkesztőségünknek küldött közleményéből.

A jellemzően erősebb tavaszi ingatlanpiacon továbbra is az előző hónaphoz képest enyhén emelkedő adásvételre számítanak, amely stabil, kiegyensúlyozott ingatlanpiacot fog eredményezni,

amennyiben a gazdasági vagy járványügyi helyzet nem változtatja meg jelentősen az alaphelyzetet.

Árak tekintetében éves összehasonlításban téglalakások esetében minden régióban és országrészben továbbra is emelkedő tendencia tapasztalható, a panellakásokat nézve Kelet-Magyarországon és a fővárosban pedig minimális csökkenés. Az irányárváltozásban és az alku mértékében erősebb emelkedést mutatnak a hónapban az adatok, amely átlagosan 8-10 százalékot jelent egyes lakástípusoknál.

Az értékesítési idő az elmúlt időszakhoz hasonlóan most is magasabb értéket mutat a tavalyihoz képest,

jelenleg átlagosan 3 hónappal érdemes számolni a sikeres eladáshoz.

Az otthonteremtési céllal vásárló legnagyobb társadalmi réteg, az első lakásvásárlók aránya fővárosi és vidéki tekintetben is emelkedett, jelenleg Budapesten 24, vidéken 28 százalék.

“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”