Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brandon Griggs / Unsplash

Épülnek a csarnokok, tele vannak a raktárak, de akinek irodája van, most bánja

Az idén várható 1,2 milliárd eurós ingatlanbefektetési volumen 35-40 százalékkal alacsonyabb lesz a tavalyinál. 500 millió eurónyi fejlesztés átcsúszik 2021-re.

Az ingatlan tanácsadó CBRE adatai alapján a befektetések összege szeptember végéig elérte a 762 millió eurót, ami 41 százalékos esés a 2019-es adattal összevetve – derül ki az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) közleményéből.

Idén, optimista forgatókönyv mellett 1,2 milliárd eurót érhetnek el a befektetések a tavalyi 1,8 milliárd euró után, emellett mintegy 500 millió eurónyi fejlesztés átcsúszik a következő évre, megalapozva egy erős 2021-es adatot.

Idén kevés új projekt indult el, a kibővített otthonteremtési programnak, az 5 százalékra csökkenő újlakás-áfának viszont jelentős élénkítő hatása lehet.

Az áfacsökkentés miatti kínálatbővülés mérsékelheti az árakat, középtávon azonban, ha lassuló ütemben is, de folytatódni fog az új lakások drágulása.

Az irodapiacon kivárnak, a logisztika pörög

Az irodapiacon kivárnak a fejlesztők. Az idén bérbeadott terület alig 250 000 négyzetméter a Budapest Research Forum64 adatai alapján, ami 43 százalékos csökkenés 2019 első három negyedévéhez képest. A legtöbb cég megpróbálja albérletbe adni a felesleges területeit, ez pedig jó lehetőség a bérlőknek: a tavalyi 5 százalékos üres irodaterülettel szemben most 8 százalékból tudnak válogatni.

A logisztikai ingatlanpiac idei fejlődése az e-kereskedelem erősödésének köszönhető, amit a járványhelyzet gyorsított. A bérleti kereslet az első három negyedévben 24 százalékkal emelkedett, és nőtt az előbérleti szerződések aránya is.

Itt a legalacsonyabb a kihasználatlanság (alig 2 százalék), stabilak a bérleti díjak és erős a kereslet.

Az ipari ingatlanfejlesztések sem torpantak meg, annak köszönhetően, hogy az ipar ledolgozta tavaszi visszaesését. A fejlesztők optimisták, Budapest környékén a tavalyi 64 ezer négyzetméter új átadással szemben idén 124 ezer négyzetméter új csarnok épül, jövőre pedig évtizedes csúcsot dönthet a volumen csaknem 180 ezer négyzetméter új területtel.

Fotó: Brandon Griggs // Unsplash

"Rohadtul nem akarom, hogy úgy keressünk többet, hogy valami kicsit rosszabb lesz."

Gerendai Károly, a Sziget alapító-ügyvezetője