Fotó: Fotó: United Nations // Facebook
Üzlet

ENSZ-főtitkár: ne mentsék a kormányok a szennyező iparágakat

Forbes
2020. április 22. 2 perc olvasás

Antonio Guterres a koronavírus-járványnál mélyebb krízisnek látja a klímaváltozást, a kormányoknak ezt figyelembe véve kellene alakítania a mentőcsomagjaikat is.

Az 50. alkalommal megtartott Föld napján az ENSZ főtitkára arra sürgette a kormányokat, hogy a koronavírus-járvány és válság miatt hozott gazdasági intézkedéseknél vegyék figyelembe a még ennél is mélyebb veszélyhelyzetet, a klímaváltozást – írja tudósításában a Reuters.

Antonio Guterres üzenetében kitért, hogy globális frontvonalak húzódnak a zöld gazdaságösztönzést támogató befektetők és az ipari lobbisták között, a kormányokat ezért arra figyelmezteti, hogy ne mentsék ki a leginkább szennyező iparágakat a mostani válságban.

„Ahol az adófizetők pénzéből mentenek meg vállalatokat, ott a mentőövet fenntartható növekedési célokhoz és zöld munkahelyek teremtéséhez kell kötni – fogalmazott a főtitkár. A közpénzekből a jövőbe kell fektetni, nem a múltba, olyan szektorokba és projektekre, melyek a környezet- és klímavédelmet szolgálják.”

Egyik első ország Ausztria, mely ebbe az irányba lépett: a konzervatív-zöld koalíció vezette kormány környezetvédelmi minisztere, Leonore Gewessler úgy nyilatkozott a múlt héten, hogy az állam csak azzal a feltétellel ad támogatást az osztrák légitársaságnak, az Austrian Airlinesnak, ha részt vállalnak a klímacélok elérésében. Ez lehet a rövidtávú repülőjáratok jelentős csökkentése, környezetbarát üzemanyagok használata, vagy a repülés után fizetendő adó növelése.