Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ennyit keresnek a profi LOL-játékosok Amerikában

Az e-sport ökoszisztéma virágzik, a hagyományos sportológázsival is felvette a kesztyűt.

„Napjainkban a profivá váláshoz ki van kövezve az út, világszinten közel ezer profi játékos keresi a napi betevőjét a League of Legends versenyekkel. És ezek a fizetések csak nőnek, ráadásul olyan egyéb juttatások is, mint az egészségbiztosítás vagy a nyugdíj-előtakarékosság is megjelent – tehát az ökoszisztéma egészséges” – mondta az amerikai Forbesnak a League of Legends-et fejlesztő Riot Games Észak-Amerikáért felelős vezetője, Chris Hopper.

Az átlagos kezdő fizetés az Észak-Amerikai bajnokságban, a North America League of Legends Championship Series-ben (NA LCS) 320 ezer dollárnál indul, a versenyzők 70%-a pedig több éves szerződést is kap. A csapatokat a legprofibb tagok segítik az igazán nagy lóvéhoz, cserébe viszont pénzügyileg nem kell aggódniuk, csak a versenyzéssel kell foglalkozniuk – no meg a rajongók szeretnének megtartásával.


Ezzel a fizetéssel a NA LCS-játékosok közel egy szinten vannak az amerikai profi labdarúgó klubok (Major League Soccer ,MLS) fizetéseivel. Persze a fejlesztőket sem ejtették a fejükre, komoly licenszdíjat kérnék a csapatoktól, hogy versenyezhessenek – csapatonként tízmillió dollár a díj. A Newzoo Global Esports Market Report szerint az e-sport 2018-ra 905 millió dolláros biznisszé fog válni.

Oszd meg!