Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: David Hellmann // Unsplash

Ennyi fizetést kell félrerakni egy 15 négyzetméterrel nagyobb lakáshoz

Budapesten egy nagyobb lakáshoz több mint 3 éven keresztül kell félretenni a fővárosi átlagfizetés felét, a vidéki nagyvárosokban ez 5 hónaptól több mint 5 évig is terjedhet.

A bővülő család, a koronavírus-járvány miatt elterjedt home-office vagy távmunka miatt sokan költöznének nagyobb ingatlanba, amiben eggyel több szoba található. Az Ingatlan.com legfrissebb elemzése arra kereste a választ, hogy ehhez mennyit pénzt kell megspórolni, ha a megyei átlag nettó fizetés felével számolunk. A felmérést több mint 63 ezer lakáshirdetés adatai és a megyei átlagfizetések alapján végezték.

Különbségek a lakásárakban és a nettó fizetések között

Budapesten a nettó átlagfizetések 2020 első háromnegyedévében meghaladták a 328 ezer forintot, az országos átlag megközelítette a 263 ezer forintot. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pedig 181 ezres nettóval a legalacsonyabb havi átlagfizetést biztosító megye.

Vannak statisztikák, amelyek megmutatják, hogy a havi nettó fizetések hányszorosából jön ki egy-egy lakás.

Ezek a nagyságrendeket ugyan érzékeltetik, de kevesen tudják a teljes havi fizetésüket erre a célra félretenni.

Az Ingatlan.com friss elemzése egy életszerűbb esetet vizsgál: azt, hogy az adott megyében elérhető nettó átlagfizetés felét félretéve hány hónap alatt jöhet ki a nagyobb lakáshoz szükséges plusz 15 négyzetméter. Ez megközelítőleg egy szobával nagyobb ingatlant jelent.

Van, ahol fél év spórolás is elég, máshol ez több mint 5 év is lehet

Budapesten a két lakásméret közötti különbség 6,5 millió forint volt a november végén mért, 9 százalékos alkuval csökkentett kínálati árak alapján. Ehhez az összeghez pedig 39 hónapon, vagyis több mint 3 éven keresztül kell eltenni a fővárosi átlagfizetés felét.

Kecskeméten sokkal kedvezőbb a helyzet, 1,5 millió forint a különbség a szóban forgó lakások között, aki meg tudja takarítani a félhavi nettóját, az 14 hónap múlva, alig több mint 1 év alatt összegyűjtheti az összeget. Győrben másfél évre van ehhez szükség. A legkevesebbet (5 hónapot) Székesfehérváron kell félretenni egy nagyobb lakásért, míg a legtöbbet Veszprémben kell spórolni. Itt több mint 5 évnyi takarékoskodásból jön ki eggyel több szoba.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ez csak elméleti számítás a jelenlegi kínálat és fizetések alapján.

Az még kérdés, hogy a következő időszakban milyen mértékben csökkennek az árak, a járvány miatt pedig azt is nehéz megmondani, hogy a bérek hogyan alakulnak majd.

A továbbköltözők persze lakáshitelből is finanszírozhatják a különbözetet, így a fentiekben kalkulált megtakarítási időszakot nem kell kivárni a nagyobb lakás megszerzéséhez. Jövőre a családi otthonteremtési kedvezményt is igénybe vevők továbbköltözése minden kiadást összegezve olcsóbb lesz, mert nem kell illetéket fizetniük a lakásvásárlást követően.

fotó: David Hellmann // Unsplash

Oszd meg!