Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]


Bővebben

Emberszállító drónnal nyerte a Maform a régió egyik legrangosabb dizájndíját

A Lift Aircraft számára tervezett emberszállító drón, a Hexa Passenger formatervéért vehették át Ljubljanában a Big SEE mobility kategóriának a nagydíját. 

A Lift Aircraft egy magyar mérnökökkel és formatervezőkkel dolgozó amerikai startup. A vállalkozás arra épít, hogy az embert szállító drónok jelenthetik a jövő tömegközlekedésének egyik alternatíváját, a légitaxizást. A probléma az, hogy hiába van meg hozzá már most az eszköz, még nincs hivatalos szabályozás egy ilyen szolgáltatás beindítására.

Mivel a drón biztonságos és röpképes, most rekreációs sétarepüléseket lehet vele végezni, 200 dollárért bárki mehet vele pár kört.

Ez egyrészt hozza a pénzt, másrészt mire a szabályrendszert megszülik a légügyis szakemberek, a Lift Aircraft fel tud mutatni több ezer óra repülési tapasztalatot a szerkezettel.

A gép külseje olyan jól sikerült, hogy most a Big SEE mobility kategóriájának nagydíját is odaítélték neki.  Ez egyébként a délkelet-európai régió egyik legrangosabb formatervezési díja, rengeteg résztvevővel.

“Nem az a kihívás, hogy a levegőbe emeljünk egy embert, hanem az, hogy ne hagyjuk meghalni, ha beüt a baj”

Nem ez az első alkalom, hogy a Maform nagyot villant. A csapat a Műegyetemről indult, erős ellenszélben, akkoriban azt mondták nekik, hogy Magyarországon nincs szükség formatervezőkre. Azóta termékeiket az Amazonon is lehet kapni, megnyertek egy rakás versenyt is. A drónok világába a jelenleg a Lift Aircraftnak dolgozó Kerülő Balázs útján csöppent be, Balázsék korábban dolgoztak egy drónbiciklin, a Flike-on. A dizájn megalkotásához a Maformot kérték fel, és most a Lift Aircraftnak fejlesztett drón külsején is a magyar formatervezők dolgoztak.

 

A Hexa Passenger ultrakönnyű anyagból készült, idén már roadshow-ra viszik az Egyesült Államokban, 200 dollárért repülhet vele bárki. A drónt könnyű irányítani, nem kell hozzá pilótajogosítvány, de akár a földről is vezérelni tudják. 

Végeztek az egyetemen, nem találtak értelmes munkát – stúdiót alapítottak, sorra nyerik a díjakat saját terveikkel


 

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója