Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: CDC / Unsplash

Embereken tesztelik a dohányalapú koronavírus-vakcinát

180 fős mintával kezd tesztelni a kanadai Medicago. Ha működik, 2021 végére 100 millió oltóanyag készülhet el. 

A többek között a Philip Morris International (PMI) és más nagyvállalatok tulajdonában álló géntechnológiai kutatásokkal foglalkozó kanadai cég, a Medicago elkezdte a koronavírus elleni oltóanyag humán klinikai tesztelését derült ki a Forbeshoz eljuttatott háttéranyagból.

A vakcinát egy nicotiana benthamiana nevű növényből nyerik ki, ami a dohány rokonságába tartozó növény. Az oltóanyag célja, hogy a vírusra adott immunválaszt idézzen elő.

A Medicago humán klinikai vizsgálata 180 fős mintán, 50 és 55 év közötti betegek részvételével zajlik.

A vizsgálat során különböző dózisokban, önmagában és két másik segédanyaggal is tesztelik a vakcinát. Ebben a fázisban az ellenanyagszintet vizsgálják, hogy eléri-e a protektív szintet, és listázzák a mellékhatásokat. 

Amennyiben a vizsgálat sikerrel zárul, a Medicago azt tervezi, hogy októberben megkezdi a késői fázisú klinikai vizsgálatokat is, ebben a fázisban már több ezer fős populációs történik.

Ha sikeres, ezt követően a következő év végére 100 millió adag oltóanyag készülhet el.

Borítókép: CDC // Unsplash

Oszd meg!