Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiderül, mire elég 300 millió forint a koronavírus elleni harcban – itt a nyári Forbes Next

Gyógyszerkutató konzorcium, koronavírus-akciócsoport, vakcinafejlesztés, tesztelés – az utóbbi hónapokban minden a járvány körül forgott, a COVID-19 ellen pedig a világ minden részén, így Magyarországon is felvették a kesztyűt a kutatók. Róluk szól a júniusi Forbes magazin Next tudományos melléklete.

Kacskovics Imre februárban egy tudományos cikket olvasva döntött úgy, hogy felveti egy gyógyszerkutató konzorcium megalapításának ötletét a magyar kormánynál.

Mindeközben, pár száz kilométerrel arrébb egy magyar víruslabor vezetője, Jakab Ferenc fontos feladatot kapott: maga Orbán Viktor miniszterelnök bízta meg, hogy vezesse a koronavírus kutatására életre hívott akciócsoportot. Testhezálló feladat, hisz – ahogy az ország azóta megismerte – Jakab professzor már hosszú évek óta koronavírusokkal foglalkozik.

Ők ketten egyébként közösen is dolgoznak a vírus megállításán: a gyógyszerkutató konzorcium célja egy magyar gyógyszer kifejlesztése, amire 300 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást adott a magyar állam.

Ez az összeg nem tűnik soknak, ha arra gondolunk, hogy a tudomány mennyire drága mulatság, a konzorcium tagjai azonban nem aggódnak ezen. Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja többek közt erről is beszél a vele készült interjúnkban:

„Nem akarom körülírni, hogy ki mennyit kap ebből a pénzből, de azokra a munkafolyamatokra és munkabérrel kapcsolatos költségekre elegendő, amik elvezetnek ahhoz, hogy igazoljuk: ez a molekula előállítható, és képes a vírusfertőzést megállítani. Sejtmodellben, optimális esetben állatmodellben is. Novemberig van erre keretünk, és erre elegendő ez a pénz, ami a cégek szempontjából százszázalékos támogatásnak minősül.”

Jakab Ferenc és csapata is bemutatkozik. Kiderül, milyen egy négyes biztonságú víruslabor, kik dolgoznak ott és mennyi munkájuk van egy átlagos napon – már ha van olyan egyáltalán. Az is, hogy miként működhet a gyógyszer, és hogy miért fontos már létező szereket tesztelni, mielőtt teljesen új előállítására adjuk a fejünket.

Jakab Ferenc (a jobb szélen) és csapata, a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársai // fotó: Orbital Strangers

Ami a vakcinafejlesztést illeti, Karikó Katalin biológus portréja arra ad választ, milyen felfedezést tett egy sokáig látszólag eredménytelen kutatást folytató magyar tudós:

„Hogy valaki elérjen valamit, az nem egy sétagalopp. A lényeg, hogy a kudarcok ellenére mennyire tudja megtartani a lelkesedését.”

Egy sokéves szabadalom, ami akár az emberiség sorsát is megváltoztathatja? Nagy szavak, de a világ legjobb mRNS-ében rejlő lehetőségekhez képest még mindig nem eléggé; a Karikó-féle szabadalmon alapuló koronavakcinát már ezer emberbe fecskendezték be világszerte. Az eredmények nem egyik napról a másikra lesznek meg, az egészségügyi kutatómunka azonban már csak ilyen.

Akik koronamentes tartalomra vágynak is találnak maguknak olvasnivalót a Nextben. Horváth Dezső magyar fizikus, akit sokan csak Mr. Higgs Hungaryként emlegetnek, filmbeillő életutat tudhat magáénak.

Whisky pedig egy olyan kutya, aki azon túl, hogy okosabb a szokottnál, a zseniléttel kapcsolatos tudományos kérdésekre is választ szolgáltathat. Na nem ő maga, hanem a vele indult kutatássorozat, amit hogy, hogy nem, az ELTE etológusai végeznek.

A júniusi Forbes magazin már kapható. A belefűzött Forbes Next mellékletbe itt lehet belelapozni.

Oszd meg!