Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

National Cancer Institute, Unsplash

Eltűnhetnek a kisebb magánorvosi praxisok

A vidéki magánegészségügyi piac jóval kisebb, a komplex szolgáltatók a jövőben is a fővárosra fognak koncentrálódni, véli Lantos Gabriella egészségügyi menedzser. Leitner György Affidea-vezérigazgató szerint pedig a most 350 milliárdos magánegészségügyi piacon a felvásárlások és a kisebb rendelők megszűnései után a nagy magánklinikáknál összpontosul majd a piac több mint fele.

Elfogadása óta lázban tartja az egészségügyet a két hét múlva hatályba lépő, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új jogszabály. A törvény fókuszában az orvosi bérrendezés, valamint a hálapénz kivezetése áll, az érdekeltekre azonban jobban hatással van két másik részlet, a vezényelhetőség, valamint az állami és magánegészségügy szétválasztásának törekvése.

A témában most megszólalt a frissen politikusi pályára lépett Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, Leitner György, az Affidea vezérigazgatója, valamint Karli Péter, tranzakciós szakértő, a Heal Partners Kft. tulajdonos ügyvezetője, akiket Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu alapító-vezetője kérdezett meg.

Budapesten koncentrálódnak majd a komplex szolgáltatók

Lantos Gabriella szerint ma már szélesebb társadalmi rétegek vásárolnak privát szolgáltatásokat. A kereslet emelkedésével, a kínálat is növekedett a privát praxisok számában, de ez is elsősorban Budapesten jellemző.

A vidéki piac jóval kisebb, meglátása szerint a komplex szolgáltatók a jövőben is a fővárosra fognak koncentrálódni.

A jövő orvosgenerációjában látja azt az erőt, mely a változás folyamatát generálni fogja, mindemellett a piaci szereplők a méretgazdaságosság alapján fognak elrendeződni a következő években, egyértelműen a közepes és nagy szereplők javára.

Jöhet a kisebb magánrendelők felvásárlása

Leitner György, az Affidea vezérigazgatója és a Primus Egyesület elnöke öt év távlatában látja azt az elmozdulást, ami a privát egészségügyet jellemzi, az egész iparág láthatóbbá vált, már nem csak a hosszú várakozási időt elkerülendő választják a privát praxisokat a páciensek, a szolgáltatók komplex kínálattal vannak jelen.

A piac fejlődött, elindult a törvényszerű koncentráció, új befektetők jelentek meg, meglévő magánintézmények pedig bővültek, mára három-öt erős és aktív szereplő vezeti a magán-egészségügyi szolgáltatók piacát. Leitner György törvényszerűnek látja a vidék előrelépését, a hálózatosodást prognosztizálja, mert ahogy a szolgáltatóknak ebben áll hosszú távú piacuk, az egészségbiztosítók is ezt szorgalmazzák.

Előrejelzése alapján a most 350 milliárdos magánegészségügyi piacon a felvásárlások és a kisebb rendelők megszűnései után a nagy magánklinikáknál összpontosul majd a piac több mint fele.

Eljött az országos hálózatok ideje a magánegészségügyben

Karli Péter, tranzakciós szakértő, a Heal Partners Kft. tulajdonos ügyvezetője a tavalyi évet tekinti az utolsó békeévnek, addig töretlenül jellemző volt, hogy a legnagyobb szolgáltatók folyamatosan 20 százalék körüli növekedést tudtak produkálni, jóval a piac átlaga felett, de a 2020-as év a koronavírus-járványtól függetlenül trendfordító év lett volna.

A konszolidációt, felvásárlási mozgásokat illetően vidék és Budapest versenyében úgy látja, a főváros már nem ad jelentős potenciált a növekedésre, adekvát az országos hálózatok létrejötte. De ez olvasható ki más kelet-európiai magánegészségügyi piaci információk alapján, utalt például a román és legyen magánegészségügy országos hálózatú koncentrációjára.

National Cancer Institute, Unsplash
Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."