Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a top 300: először rangsorolták a legnagyobb amerikai cégeket női szemszögből

Kilenc hónappal a #meetoo botrány után az Egyesült Államok cégei, vállalatai, tehát munkáltatói lassan reagálni kezdenek. És néhányan nagyon ügyesen. Az amerikai Forbes a Statista piackutatóval közösen idén először a női munkavállalók szemszögéből vizsgálta meg Amerika legnagyobb munkáltatóit, és teljesítményük alapján rangsorolta őket. Mutatjuk az eredményeket.

A kutatásban 40 ezer amerikai vett rész, köztük 25 ezer nő. Ők olyan cégekkel kapcsolatban töltöttek ki kérdőíveket anonim módon, amelyek legalább ezer főt foglalkoztatnak. A résztvevők pontozták a munkáltatókat a munkakörülmények, a diverzitás szempontjából, számított az is, hogy például ajánlanák-e másoknak is adott céget munkahelyként. Fontos szempont volt, hogy vannak-e bérkülönbségek adott helyen, milyen a vezetőség viszonya a szülői szabadságokhoz, van-e diszkrimináció. A Forbes végül a 300 legtöbb pontot elért céget rangsorolta.

Az első helyre 91,4 ponttal az iowai pénzügyi csoport, a Principal Financial Group került. A befektetésmenedzsment-kezelő és biztosítási cég majdnem 10 ezer embert foglalkoztat, köztük 59 százalék a nők aránya. Munkavállalói számára olyan lehetőségeket biztosít, mint a rugalmas munkaidő, a szülés előtti gondozási program, vagy a házon belüli óvoda. A cég minden évben felülvizsgálja a saját bérezési gyakorlatát, amelyet a munkavállalói is anonim módon kommentálhatnak. Kiemelten segíti a nők előrejutását a ranglétrán – jelenleg a középvezetői pozíciók 42 százaléka van női kezekben, a vezetői boardban pedig 45 százalék a nők aránya a vállalaton belül.

Négyszemközt elég lesz: hatalmi visszaélések a magyar üzleti életben – kutatott a Forbes

A második helyen a philadelphiai Penn Medicine végzett 89,1 ponttal. A Pennsylvania Egyetem oktatókórháza szintén külön programot futtat azért, hogy támogassa a nők vezető posztra jutását az intézményen belül, például fejlesztő workshopokkal és mentorok által. Az intézményben egyébként 77 százalék a női dolgozók aránya, a középvezetői posztokon 55 százalék, a top vezetők között pedig hétből öt nő.

Harmadik helyen a Hallmark áll, amelyben 83 százalék a női dolgozók aránya, a senior menedzserek között 40 százalék, a vezető boardban pedig 75 százalék. „Ez a sokszínű és befogadó gyakorlat még nem a végcél – mondta az amerikai Forbesnak Philip Polk, a vállalat diverzitásért felelős kansasi vezetője. – Ez egy utazás, amely folytatódik, ahogyan a munkaerőnk is fejlődik.”

A lista élvonalában egyébként számos kórház és egyéb egészségügyi szolgáltató szerepel, de 9. helyre bekerült a Harvard Egyetem is, illetve a 15. helyre a Sephora, amelyet az Avon és a Google követ. Utóbbi annak ellenére tudta megszerezni a 17. helyet – a dolgozói véleményei alapján –, hogy tavaly hatalmas botrányt kavart korábbi szoftverfejlesztője, James Damore tízoldalas írása, amelyben kétségbe vonta a nők képességeit és helyét a tech világban. (A cég azonnal elbocsátotta Damore-t.)

A női munkavállalók szempontjából rangsorolt 300 cég toplistáját itt lehet böngészni.

12 krízis, amivel dolgozó nőként neked is szembe kell nézned

Aki valamit kreál, felépít, teremt, azért tudja megtenni, mert nem szégyelli magát. Aki szégyelli magát, nem mer teremteni. Hát akkor mit tehet? Rombol. Szerintem a rombolás a szégyenből ered.