Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a top 300: először rangsorolták a legnagyobb amerikai cégeket női szemszögből

Kilenc hónappal a #meetoo botrány után az Egyesült Államok cégei, vállalatai, tehát munkáltatói lassan reagálni kezdenek. És néhányan nagyon ügyesen. Az amerikai Forbes a Statista piackutatóval közösen idén először a női munkavállalók szemszögéből vizsgálta meg Amerika legnagyobb munkáltatóit, és teljesítményük alapján rangsorolta őket. Mutatjuk az eredményeket.

A kutatásban 40 ezer amerikai vett rész, köztük 25 ezer nő. Ők olyan cégekkel kapcsolatban töltöttek ki kérdőíveket anonim módon, amelyek legalább ezer főt foglalkoztatnak. A résztvevők pontozták a munkáltatókat a munkakörülmények, a diverzitás szempontjából, számított az is, hogy például ajánlanák-e másoknak is adott céget munkahelyként. Fontos szempont volt, hogy vannak-e bérkülönbségek adott helyen, milyen a vezetőség viszonya a szülői szabadságokhoz, van-e diszkrimináció. A Forbes végül a 300 legtöbb pontot elért céget rangsorolta.

Az első helyre 91,4 ponttal az iowai pénzügyi csoport, a Principal Financial Group került. A befektetésmenedzsment-kezelő és biztosítási cég majdnem 10 ezer embert foglalkoztat, köztük 59 százalék a nők aránya. Munkavállalói számára olyan lehetőségeket biztosít, mint a rugalmas munkaidő, a szülés előtti gondozási program, vagy a házon belüli óvoda. A cég minden évben felülvizsgálja a saját bérezési gyakorlatát, amelyet a munkavállalói is anonim módon kommentálhatnak. Kiemelten segíti a nők előrejutását a ranglétrán – jelenleg a középvezetői pozíciók 42 százaléka van női kezekben, a vezetői boardban pedig 45 százalék a nők aránya a vállalaton belül.

Négyszemközt elég lesz: hatalmi visszaélések a magyar üzleti életben – kutatott a Forbes

A második helyen a philadelphiai Penn Medicine végzett 89,1 ponttal. A Pennsylvania Egyetem oktatókórháza szintén külön programot futtat azért, hogy támogassa a nők vezető posztra jutását az intézményen belül, például fejlesztő workshopokkal és mentorok által. Az intézményben egyébként 77 százalék a női dolgozók aránya, a középvezetői posztokon 55 százalék, a top vezetők között pedig hétből öt nő.

Harmadik helyen a Hallmark áll, amelyben 83 százalék a női dolgozók aránya, a senior menedzserek között 40 százalék, a vezető boardban pedig 75 százalék. „Ez a sokszínű és befogadó gyakorlat még nem a végcél – mondta az amerikai Forbesnak Philip Polk, a vállalat diverzitásért felelős kansasi vezetője. – Ez egy utazás, amely folytatódik, ahogyan a munkaerőnk is fejlődik.”

A lista élvonalában egyébként számos kórház és egyéb egészségügyi szolgáltató szerepel, de 9. helyre bekerült a Harvard Egyetem is, illetve a 15. helyre a Sephora, amelyet az Avon és a Google követ. Utóbbi annak ellenére tudta megszerezni a 17. helyet – a dolgozói véleményei alapján –, hogy tavaly hatalmas botrányt kavart korábbi szoftverfejlesztője, James Damore tízoldalas írása, amelyben kétségbe vonta a nők képességeit és helyét a tech világban. (A cég azonnal elbocsátotta Damore-t.)

A női munkavállalók szempontjából rangsorolt 300 cég toplistáját itt lehet böngészni.

12 krízis, amivel dolgozó nőként neked is szembe kell nézned

Oszd meg!