Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk képtelen leszállni Mark Zuckerbergről

Ezúttal a Capitolium ostroma miatt hibáztatja Elon Musk a Facebook-alapítót. Már 2016 óta üzengetnek egymásnak, néha egészen szórakoztató fordulatokkal.

Négy éve a Tesla- és SpaxeX-vezér Elon Musk és a Facebookot vezető Mark Zuckerberg rendszeresen egymásnak mennek a nyilvánosságban. A két milliárdos csatározásának történetéről a Business Insider közölt cikket.

Minden egy rakétakilövéssel kezdődött

A dél-afrikai Musk és az amerikai Zuckerberg először 2016 szeptemberében különbözött össze látványosan. Ekkor Musk cége, a SpaceX egy űrrakétáját tesztelte Floridában, ezzel együtt pedig a Facebook AMOS-6 műholdja is elhagyta volna a Föld légkörét. Utóbbi a közösségi média első saját műholdja volt, és az Internet.org program keretében az lett volna a feladata, hogy fejlődő afrikai országoknak sokkal könnyebben elérhető internethozzáférést biztosítson.

A kilövéskor azonban a SpaceX rakétája felrobbant, megsemmisítve ezzel a műholdat is.

Zuckerberg nem rejtette véka alá az elégedetlenségét. A Facebookon egy visszafogott hangvételű bejegyzésben azt írta, „nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy a SpaceX kilövési hibája miatt megsemmisült a műholdunk, amely sok itteni vállakozónak és mindenki másnak internetet biztosíthatott volna.”

Musk erre jóval később, majdnem két évvel a rakétája megsemmisülése után reagált egy tweetben.

„Ja, az én hibám, hogy idióta vagyok. Ingyen biztosítottunk nekik egy másik kilövést jóvátételként, meg valami biztosításuk is volt szerintem.”

Ennyiből is kiderül, hogy mitől szórakoztató a Tesla-alapító és a Facebook-vezér csatározása: két, alapvetően eltérő, mégis erős személyiség csap össze. A merev, jobbára közleményekben kommunikáló Zuckerberg mellett a pár soros tweetekben, lazán fogalmazó Musk (aki ha úgy tartja kedve, akár egy rádióstúdióban is elszív egy füvescigit) igazi ellentétek, ez pedig tökéletes alannyá teszi őket a sajtónak.

Zuckerberg nem tart a mesterséges intelligenciától, Musk igen

2017-ben egy Facebook-élőben egy felhasználó a mesterséges intelligenciáról kérdezte Zuckerberget, aki kifejtette, hogy nagyon optimista ezzel kapcsolatban és nem is érti azokat, akik „ítéletnapi” forgatókönyveket írnak le, mi több, szerinte a mesterséges intelligenciát kritizálók szerinte „bizonyos esetekben meglehetősen felelőtlenek”.

Ehhez képest Musk már 2014-ben arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia „a legnagyobb egzisztenciális fenyegetés” az emberiségre nézve, és magára vette Zuckerberg szavait. Szokásához híven Twitteren szúrt oda.

„Beszéltem erről Markkal. Az ismeretei a témában korlátozottak” – írta Musk.

2018: Musk cégei lelépnek Facebookról

Miután 19 milliárd dollárért eladta a Facebooknak a WhatsAppot, Brian Acton 2018 márciusában Twitteren a közösségi média Cambridge Analytica-botrányát követően arra szólította fel a felhasználókat, hogy töröljék a profiljukat az oldalról, Musk csak annyit fűzött ehhez hozzá, hogy „mi az a Facebook?”.

Egy követője ekkor megkérdezte tőle, hogy ha már ilyen rossz véleménnyel van a Facebookról, letörli-e onnan a SpaceX oldalát.

„Nem is tudtam, hogy vannak. Törlöm őket” – válaszolt Musk. Egy másik követő pedig arra hívta fel a figyelmét a milliárdosnak, hogy a Tesla is fent van Facebookon, erre pedig a volt a válasz, hogy az oldal „úgyis bénán néz ki.” Azóta sem a SpaceX-nek, sem a Teslának nincs hivatalos Facebook-oldala.

Musk nem sokkal később – mivel az egész ügy egy, a Cambridge Analytica-botrányra reagáló Twitter-üzengetésből alakult ki –

azt állította, az oldalak eltüntetése „nem politikai nyilatkozat”, senki nem kérte erre, egyszerűen nem szereti a Facebookot, amit „kétségbeejtőnek” talál.

2020-ban pedig Sacha Baron Cohen humorista egy, a Facebook szigorúbb szabályozására felhívó tweetjére reagált a #DeleteFacebook-hashtaggel. Hozzátéve, hogy a Facebook „béna”.

Musk a Capitolium ostromát is a Facebook nyakába varrja

Január hatodikán Donald Trump leköszönő amerikai elnök hívei megostromolták a Capitoliumot, mialatt az amerikai törvényhozásban éppen hitelesítették volna Joe Biden elnökké választását. Az ostromlók között számtalan összeesküvés-hívő volt, az álhírek terjesztésében, valamint a novemberi választás tisztaságának megkérdőjelezéséhez Trump a közösségi média csatornáit használta.

Musk – bár Trumpnak elsősorban a tweetjeit szokták ilyen esetekben idézni – ebben is a Facebook felelősségét látta elsősorban. A Capitoliumnál történteket látva egy dominóhatásról szóló képet osztott meg a Twitteren,

az első, eldőlő dominóra pedig azt írta, hogy az „egy a campuson lévő lányokat értékelő honlap”

– utalva ezzel arra, hogy még egyetemistaként a Harvardon Zuckerberg azzal kavart botrányt, hogy éppen egy ilyen oldalt hozott létre. Az utolsó dominón pedig egy, az egyébként halálos áldozatokkal járó rendbontásról hírt adó tweet volt.

A mémeléssel a dél-afrikai ezután sem állt le. A Facebook adatkezelésén is viccelődött egy képpel (miután a Facebook a WhatsAppot használóknak új, adatkezelési szabályokat ad meg), amelyen Zuckerberg és egy másik férfi között az alábbi párbeszéd folyik:

– Apám szerint kémkedsz utánunk.

– Nem ő az apád.

Ezekre a megjegyzésekre Zuckerberg nem válaszolt. Ellenben mind a Facebook, mind a Twitter felfüggesztette Trump fiókját, hogy megakadályozzák a még hivatalban lévő elnök kommunikációját a felületeiken.

Borítókép: Elon Musk és Mark Zuckerberg

Oszd meg!

A matematikában az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja.