Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Miért ment neki a Whatsappnak Elon Musk és a fél internet?

Háborognak a Whatsapp felhasználói az applikáció szabályzatának módosításai miatt, könnyedén hasznot húznak ebből az egyéb, biztonságosabb, de szintén ingyenes üzenetküldő szolgáltatások. De érdemes váltani?

A Whatsapp korábban a világ egyik legbiztonságosabb digitális üzenetküldő rendszereként volt ismert, hiszen végponttól végpontig kódolt (szemben az Android sms-ével és a Facebook Messengerével), és sokkal több információ áll a nyilvánosság rendelkezésére a működésével kapcsolatban, mint mondjuk az iMessage kapcsán. Január első hete mégis nehezen indult a szolgáltatónak: adatgyűjtéssel vádolták meg felhasználói, miután az app kötelezte őket megújult szolgáltatási feltételeinek elfogadására. Ezek része az adataik megosztása a Facebookkal, többek között IP-címük, telefonszámuk, böngésző adataik automatikus továbbítása a másik appnak. Amennyiben a felhasználó nem fogadja el a feltételeket, a szöveg szerint profilja törlése vár rá február 8-ig.

A felháborodott felhasználók dühe még a Whatsapp-vezért Will Catchartot is tweetelésre késztette. Múlt heti posztjában világossá tette, hogy a frissítés nem változtatja meg a Whatsapp információmegosztását a Facebookra vonatkozóan, és a világ egyik pontján sem érinti a felhasználók privát cseteléseit.

Valójában azonban a kétség messzire vezethető vissza: eredendően már 2014-ben felmerült, amikor a Facebook felvásárolta a Whatsappot. Aztán tavaly októberben a szkepticizmus újra felerősödött, amikor is az üzenetküldő egyértelműsítette kereskedelmi céljait – azaz, hogy adatainkat harmadik félnek adja ki, amelyek az appon keresztül kapcsolatba léphetnek a felhasználókkal, és eladhatják nekik szolgáltatásaikat vagy termékeiket. Akkor azzal védekeztek: így tudják működésük ingyenességét biztosítani.

Az elmúlt hónapban pedig akkor lobbant fel újra a vita, amikor a Facebook erősen kritizálta az Apple új adatvédelmi intézkedéseit. Válaszul az Apple meg is tette a megfelelő lépést: egy összehasonlító ábrán mutatta be, mennyi adatot tárol felhasználóiról az iMessage, és mennyit a Whatsapp. A különbség jelentős, utóbbi adataink többszörösét igényli (a Facebook pedig még annak is sokszorosát).

Ugyanakkor a Whatsapp ragaszkodik álláspontjához, miszerint kevés adatot oszt meg a Facebookkal, és ezek mind szükségesek a 2 milliárd felhasználóval rendelkező app működéséhez. Ezen felül területi különbségek is vannak, hiszen Európában például a GDPR komoly határokat szab az app információmegosztó törekvéseinek.

A vitába a világ leggazdagabb embere, Elon Musk is becsatlakozott, ő Twitter-oldalán csak annyit közölt múlt héten: „használjátok a Signalt”. Sokan meg is fogadták tanácsát: a kevésbé ismert, de jóval biztonságosabb, nyílt forráskódú üzenetküldő szolgáltatásra rövid időn belül több mint százezer ember próbált meg regisztrálni, amitől az össze is omlott. Ezután a Microsofthoz tartozó Skype ügyes marketingesei is felültek a vonatra: Twitter-oldalán a Microsoft is bátorítani kezdett szolgáltatása használatára. Azt írták: a Skype tiszteletben tartja felhasználói magánéletét, és elkötelezett a mellett, hogy a felhasználói adatokat ne adja ki harmadik félnek.

Az amerikai Forbes egy másik, aktuális cikkében az Android üzenetküldő szolgáltatásának hátrányaira is ismét felhívja a figyelmet: amikor például ennek segítségével küldünk egymásnak képeket, akkor a képek meta adatait is továbbítjuk, és igen nehéz megakadályozni, hogy a helyadataink így ne kerüljenek máshoz, és adott esetben akár harmadik félhez is. Gyerekek esetében ez akár kifejezetten veszélyes is lehet. A probléma a Facebook esetében is fennáll: a meta adatokat fényképalbumainkból és az Instagramról is beszerzi, tárolja, és saját céljaira használja. Telefonunk megfelelő beállítása, esetleg a Whatsapp vagy a Signal használata megoldás lehet, habár előbbivel teljesen lemondunk képeink meta adatairól, utóbbi appok pedig csökkentik a képek méretét küldéskor.

Az amerikai Forbes szakértőjének véleménye az: rövid távon nincs kockázata annak, ha továbbra is a Whatsappot használjuk, de akinek fontos a biztonság, most érdemes váltania, hosszabb távon pedig a maradók is biztosak lehetnek abban, hogy a változások folytatódni fognak.

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar