Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk cége 260 milliárd forintnyi támogatást kapott

A SpaceX a Starlink-projektet fejezi be a forrásból.

Elon Musk cége, a SpaceX 885,5 millió dollár, nagyjából 260 milliárd forint értékű támogatást nyert az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottságtól (FCC) a Starlink-projektre. A híres-hírhedt Startlinkkel Musk szupergyors internetet biztosítana először az Egyesült Államok, majd a világ összes elmaradottabb részén. A pénzt ugyanakkor nem egyszerre kapja meg a cég, hanem 10 év alatt egyenlő havi részletekben.

Starlink-műholdak sora a Nemzetközi Űrállomásról.
Forrás: ISS//Facebook

A SpaceX csak az egyike volt annak a 180 cégnek, amely kapott a 9,2 milliárd dollár összértékű támogatási keretből. Olyan magáncégek jutottak forráshoz, amelyek saját maguk építenek ki kommunikációs hálózatokat különböző elmaradt területeken. Musk cége azt vállalja, hogy 35 amerikai államban biztosít szupergyors netet bő 650 ezer embernek. Eddig összesen 900 műhold állt pályára a béta-tesztelés alatt, pedig a tervek szerint 42 ezer szatellitet akar a cég pályára állítani.

Forbes és a Bloomberg listáján a világ második leggazdagabbjaként szereplő Musknak óriási győzelem ez, szinte biztos forráshoz jut, hogy befejezze a projektet. A Starlink ötletét amúgy sem támogatja mindenki, a projekt számos kiritkát kapott, hogy csak a Föld körül keringő felesleges űrszemetet gyarapítja majd, növeli a fényszennyezést és gátolja a földfelszínről történő űrkutatást.

Starlink-műholdak a Földről. Forrás: Wikicommons

Borítókép: Starlink//Facebook

Oszd meg!