Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk bejelentette, ki lesz az első milliárdos űrturista, akit a rakétájával a Holdra küld

Egy dúsgazdag japán online divatgurué lesz az első holdkörüli túra a SpaceX BFR űrhajón.

Elon Musk USA nyugati parti idő szerint hétfőn este (magyar idő szerint már kedd hajnalban) hosszú sajtótájékoztatón jelentette be a SpaceX főhadiszállásán, ki és mikor lesz az űrvállalat első Hold körüli járatának első turistája.

A szerencsés pedig Maezava Júszaku japán milliárdos lesz.

A 42 éves Maezava zenészként lett ismert, majd online divatcégével, a Zozoval lett dollármilliárdos, az amerikai Forbes magazin 2018. áprilisi milliárdosok listáján 822. helyen szerepelt 2,9 milliárd dolláros (több mint 800 milliárd forintos) vagyonával. Nem ez lesz az első extravagáns húzása, tavaly azzal került a címlapokra, hogy egy New York-i aukción 110,5 millió dollárt fizetett Jean-Michel Basquiat egy 1982-es festményéért. Akkor azt írtuk róla, hogy a képet idén év elején kölcsönadta egy kiállítás erejéig a New York-i Brooklyn Museumnak, de ő maga is múzeumot akar építeni gyűjteményének szülővárosában, a japán Csibában, benne Jeff Koons-, Picasso- és Andy Warhol-művekkel.

A sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, ő választotta, hogy a Holdra utazzon, majd ezt Twitteren is megerősítette. A művészetrajongó Maezava nyolc művészt is fel fog kérni, hogy csatlakozzanak az útra a űrbe, hogy megörökítsék a történelmi pillanatot, írja a BBC.

A missziót a SpaceX Big Falcon Rocket fejlesztésével tervezik, melyet 2016-ban jelentett be a cégvezető-alapító Elon Musk. A cég közleménye szerint “ez egy hatalmas lépés ahhoz, hogy a hétköznapi emberek számára is elérhetővé váljon az űrturizmus”.

A BFR bár még sosem repült, de Musk már elárult néhány technikai információt róla: a kilövőállásban a rakéta 118 méter magasra fog tornyosulni, és 9 méter az átmérője. A Hold körüli turistajáratot 2023-ra tervezik, ez lesz az első Hold-túra a NASA 1972-es Apollo 17 missziója óta – már amennyiben tartják a tervezett időrendet.

Fotó: SpaceX // Facebook

Oszd meg!