Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elkezdik érezni, hogy valaki hisz bennük – Így segíti a nőket a nigériai mérnök

Nigériából indult, az Egyesült Királyságban szerzett mérnöki diplomát, majd Kínában épített felhőkarcolókat. Most más lányoknak segít abban, hogy minél többen merjenek karriert építeni férfiak által dominált területeken. Munkásságát II. Erzsébet királynő is elismerte. Yewande Akinola története.

Yewande Akinola a nigériai Ibadanban nőtt fel. Gyerekkorát azzal töltötte, hogy saját álomházának modelljét építette fel újra és újra mindenféle, a keze ügyébe kerülő anyagból. Később az édesanyja támogatta abban, hogy a mérnöki pályát válassza magának. Az Egyesült Királyságban szerzett mérnöki diplomát a Warwick Egyetemen. A képzés a fejlődő országokra összpontosított és arra kereste a választ, hogyan lehet a legjobbat kihozni egy adott ország fejlődési ívéből, ha kevés erőforrás találkozik hatalmas kreativitással. Yewande Akinola történetét az amerikai Forbes írta meg.

Hogyan lesz fejlődés abból, ha kevés erőforrás hatalmas kreativitással találkozik?

Akinola épített már felhőkarcolókat Kínában és kutatta azt is, milyen szerepe volt női mérnököknek a Waterloo-híd építése során. II. Erzsébet királynőtől a Brit Birodalom rendjének tagja (Member of the Order of the British Empire, MBE) címet kapott a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (STEM) területeken végzett innovatív munkásságáért és a sokszínűségért folytatott küzdelméért.

Emellett kinevezték az Egyesült Királyság innovációért felelős ügynökségének, az Innovate UK tiszta növekedésért és infrastruktúráért felelős nagykövetének, de az ő sikertörténete még mindig inkább kivételnek számít a szakmájában. Az Egyesült Királyságban jelenleg a mérnökök csupán 12 százaléka nő. A szubszaharai Afrikában ez kevesebb, mint 10 százalék. Akinola egy, ezt az arányt javítani igyekvő kezdeményezés, a Royal Academy of Engineering’s GCRF Africa Catalyst bizottságának a tagja is egyben. Yewande Akinola szerint a nemzetközi nőnap jó alkalom lehet, hogy inspirálja a nőket arra, hogy

merjenek belépni a férfiak által aránytalanul uralt STEM-területekre és jelentősebb hatással legyenek a gazdaság fenntarthatóbb fejlődésére.

„Sok fiatalt láttam, aki azt mondta, »nem sokakat láttam, akiknek ez sikerült volna, akkor nekem hogy sikerülne?«” – mondja Akinola arról, hogy miért fontos minél láthatóbbá tenni a jó gyakorlatokat és az inspiráló példákat. A GCRF Africa Catalyst program például 2016-os indulása óta például 14 ország 37 projektjét finanszírozta összesen 4,8 milliárd dollárból.

A programba jelentkező nők aránya 2018-ban még csupán 5 százalék volt, 2019-re 25 százalékra nőtt.

Akinola azt mondja, napról napra látja, hogy a támogatásban részesülő női mérnökök önbizalma egyre nő és elkezdenek hinni magukban. „Elkezdik érezni azt, hogy ezt a támogatást azért kapják, mert valaki hisz bennük és valóban fontos szerepet játszhatnak a mérnöki tudásukkal hazájuk gazdaságának fejlődésében.”

Fotók: Yewandeakinola.co.uk

Oszd meg!