Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elhunyt a zsebszámológép feltalálója

Sir Clive Sinclair londoni otthonában, csütörtökön hunyt el.

Az otthoni számítógépek elterjedésének egyik úttörőjeként hivatkozik a 81 éves korában elhunyt Sir Clive Sinclairre a Guardian. Sinclair lánya, Belinda tudatta a vállalkozó és feltaláló halálhírét a nyilvánossággal: Sinclair csütörtökön reggel, londoni otthonában hunyt el hosszú betegeskedés után.

Zsebszámológép, házi számítógép, videojátékok és akkumulátoros kocsi

Sinclair, aki a BBC szerint már kisiskolásként is elektronikus kütyüket szerelt össze, 1973-ban dobta piacra a Sinclair Cambridge zsebszámológépet, ami az első zsebszámológép volt a világon.

Nevéhez fűződik a ZX-számítógépek megalkotása, amelyek közül a Spectrum 48K-n gémerek generációi nőttek fel, és a szintén legendás Commodore 64 konkurenciája volt, egyben hatalmas lökést jelentett az otthoni számítógépek általánossá válásában. Erről emlékezett meg Elon Musk is Twitteren, mondván, „imádta azt a számítógépet”, mikor Sinclair haláláról írt rövid bejegyzést.

 A ZX-ek különösen az árukkal tűntek ki a rivális modellek közül. A száz fontba kerülő, a sorozatban első ZX80 teljes modellje a 80-as években ötödannyiba került, mint a piacon kapható többi számítógép.

Ebből 50 ezret adtak el, az ezt követő ZX81-ből – amely már csak 70 fontba került – 250 ezret.

Sinclairnek élete során egy látványos bukása volt. Az 1985-ben nagy reményekkel indította útjára a Sinclair C5 névre keresztelt akkumulátoros kisjárművét. Abban az évben januárban azzal számolt, hogy év végéig 100 ezret ad el a járgányból, végül azonban az azt forgalmazó Sinclair Vehicles már októberben felszámolás alatt állt.

A Sinclair C5-ot nagy lendülettel indította el a feltaláló, de végül a biztonsági aggályok megbuktatták a projektet. Fotó: Mike Peel / Wikimedia

Borítókép: Charis Tsevis / Flickr

 

Oszd meg!