Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Max Max / Unsplash

Elértük a tetőt? Jó hírt kaptak a lakásvásárlásra készülők

Erős évkezdésre lehet számítani az adásvételek számában, de stagnálhat az ingatlanok ára 2020-ban.

Várhatóan vége szakad a töretlen növekedésnek a lakáspiacon az adásvételek számát tekintve: a mostani kilátások alapján az idén 155 ezer lakás cserélhet gazdát, ami 5 százalékos csökkenést jelent a tavalyi szinthez képest – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a lakásforgalmat vizsgálta.

Advertisement

A lakásvásárlási tervekről a legtöbben az év végén, a karácsonyi időszakban döntenek.

„Ez abból látszik, hogy az elmúlt két évben is januárban volt a legmagasabb az eladó lakások iránti érdeklődések száma” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Csökkent, de továbbra is magas az érdeklődés

A lakáspiaci forgalom 2012-ben volt a mélyponton, a hivatalos adatok szerint akkor 86 ezer adásvétel történt, a 100 ezres határt 2014-ben, a 150 ezres szintet pedig 2017-ben lépte át a piac, a múlt évben pedig meghaladta a 163 ezret. Bár az idén várhatóan alacsonyabb lesz a forgalom, a 155 ezer adásvétel azonban így is majdnem a duplája a 2012-es szintnek.

A forgalom várható csökkenése elsősorban azzal magyarázható, hogy az év második felében országszerte és éves szinten több mint 20 százalékkal esett vissza a kereslet a használt lakások iránt. „A visszaesés szerény üteme az új lakások dömpingjének is köszönhető. Az idei évben átadott új lakások számának várhatóan évtizedes rekordja részben ellensúlyozhatja a használt lakások iránti csökkenő keresletet” – fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Merre tartanak az árak?

Az ingatlan.com elemzése szerint az év második felében Budapesten és a több vidéki nagyvárosban is stagnáltak a használt lakások árai, ellentétben a korábbi évekkel, amikor az egész évben fokozatos volt a drágulás.

Jövőre várhatóan már az utóbbi években megszokott két számjegyű drágulásnál jóval visszafogottabb áremelkedésre vagy stagnálásra lehet számítani.

A 2020-as lakáspiaci forgalomra vonatkozóan leghamarabb az év eleji érdeklődések intenzitása alapján lehet majd megbízható becslést adni.

Fotó: Max Max // Unsplash

 

„Tele vagyunk ötletekkel. Én a megoldásokat kedvelem.”