Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

El akarja adni a panellakását? A drágulás bizony lelassult

Bár éves összesítésben a fővárosi panellakások átlag-négyzetméterára 18 százalékos emelkedést mutat, június óta a drágulás üteme lassul: mindössze 5 százalék, azaz 578 ezer forint – írja közleményében az Ingatlan.com.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint a panellakások június óta bekövetkezett 5 százalékos drágulása a jelentős, 70 százalékos kínálatbővülés mellett következett be.

„Ez arra utal, hogy a rövid- és középtávon költözést tervező panellakások tulajdonosai nem szeretnének pórul járni. Azaz a mostani legmagasabbnak vélt árszinten szeretnék eladni lakásaikat” – tette hozzá.

Balogh szerint a panellakások budapesti vonzerejét „relatív alacsony áruk, jó beosztásuk, valamint a tömegközlekedés szempontjából jó megközelíthetőség” növelte, enne köszönhették a „kétszámjegyű áremelkedést” is.

Kép: Ingatlan.com

A téglaépítésű lakások négyzetméterára mindazonáltal júniushoz képest lényegében stagnált, így december elején 801 ezer forint volt az átlagár, ez 13 százalékkal haladja meg a tavalyi árszintet. A családi házaknál az átlagos négyzetméterár júniushoz képest 6 százalékkal 531 ezerre nőtt, ez 2018 december elejéhez viszonyítva 22 százalékos drágulás.

A megyeszékhelyeken másként alakult a forgatókönyv.

Az ottani panellakások átlagos négyzetméterára júniushoz képest decemberre mindössze 1 százalékkal 348 ezer forintra emelkedett, a téglaépítésűeké pedig 3 százalékkal 403 ezerre nőtt, miközben az éves drágulás az előbbieknél 25 százalékos, utóbbiaknál 18 százalékot tett ki. Júniushoz képest a megyeszékhelyeken a családi házak is drágultak, négyzetméterenként 300 ezer forintot kértek értük decemberben, ez 15 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Kép: Ingatlan.com

Balogh szerint a legfrissebb adatok megerősítik azt a korábban már látható trendet, amely az áremelkedés végére utal.

Általános árcsökkenésre ugyanakkor egyelőre nem lehet számítani.

Kép: Nuno Alberto // Unsplash

Oszd meg!