rövid hír

A magyar élelmiszerárakat is felhajtja az orosz-ukrán háború

Forbes
2022. március 01. 3 perc olvasás

A hazai élelmiszer-ellátást jelentősen nem befolyásoló kereskedelmet folytatunk Ukrajnával, ezért az ott kialakult háborús helyzet miatt ellátási nehézségekkel nem kell számolni – közölte az OTP Agrár a Forbes.hu-val.

Azonban keleti szomszédunk nem csak világ vezető napraforgóolaj-exportőre, hanem a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében is a világ öt legnagyobb exportőre között van.

Ukrajna az EU negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, és gabona- és növényi olajimportjának mintegy negyedét biztosítja az uniónak, beleértve a kukoricának csaknem felét.

Az elhúzódó konfliktus tehát nem csak a helyi élelmiszertermelést, hanem a globális kereskedelmet is negatívan érintené a kieső kínálat miatt, és világszerte növelhetné az élelmiszerárakat.

A gáz árának változása itt is kulcs

Emellett Európa gázellátását is veszélyeztetheti a háború és annak minden következménye, ami főleg azokban az országokban okozhat komoly problémát, amelyek nagymértékben függenek az orosz energiahordozótól. Az biztos, hogy az EU a mostani fűtési szezon akkor is átvészelné, ha Putyin elzárná a gázcsapokat, de erről egyelőre szó sincs, a gázellátás Magyarország irányába is zavartalan jelenleg.

A földgáz árának további növekedése ugyanakkor az energiaigényes termékek, például a műtrágyák előállítására is hatással lehet, ami szintén érinti a mezőgazdaságot. Sőt, bizonyos állattenyésztési ágazatokat is kihívás elé állíthat, valamint az élelmiszeripar egyes szakágazatai is jelentős mennyiségű földgázt használnak.

EU-s élelmiszeripar: ezek a kockázatok

Az OTP Agrár szakértői szerint Ukrajna jelentős részének orosz megszállása komoly hatást gyakorolhat a nemzetközi mezőgazdasági piacokra és a régió élelmezésbiztonságára is. A háború a régióban, amely komoly gazdasági szankciókkal is párosul:

  • megzavarhatja az élelmiszertermelést és azok kereskedelmét a régióban;
  • egyes létfontosságú áruk (búza, napraforgó) globális készleteinek szűkülését eredményezheti;
  • fokozhatja a búza, a kukorica és a napraforgóolaj jegyzését a határidős piacokon;
  • súlyosbíthatja a globális élelmiszer inflációt (sok országban emelkedhetnek az energiaköltségek és a nyersanyagárak, főleg azokban az országokban, amelyek folyamatos élelmiszerimportra szorulnak, például a Közel-Keleten);
  • a műtrágyák elérhetőségére és árára is negatív hatást gyakorolhat;
  • az állattartók helyzetét is tovább ronthatja, ha tartósan magas világpiaci árakat eredményez a háború.

Még drágább az életed

A magyar infláció januárban 15 éves rekordszinten tetőzött, az MNB lépett is. Az energiaárak jelentik a legnagyobb kockázatot jelenleg, az olajár tartósan magas szinten ragadhat, ez már a kiskereskedelmi benzinárstophoz eddig mereven ragaszkodó magyar kormányt is lépésre kényszerítette.

Az Eurostat 2020-as adatai szerint az EU-n belül a magyar háztartások költik a második legtöbbet élelmiszerre: az átlag 13 százalék, Magyarországon ez jóval több, a kiadások 17,3 százaléka. Vagyis az élelmiszerek árának növekedését komolyan megérzi majd a lakosság, ezen az ideiglenesen bevezetett élelmiszerárstop sem fog jelentősen segíteni, mert a hatósági árral levédett alapélelmiszerek relatíve kis súllyal szerepelnek a KSH kosarában, ami alapján az árak változását mérik.