rövid hír

Ahol egyáltalán nem érződik a háború: zavartalan a gázellátás Magyarország irányába

Forbes
2022. március 01. 1 perc olvasás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) folyamatosan figyelemmel kíséri az Ukrajnában zajló eseményeket, és a hazai gázforgalom adatairól naprakész információkkal rendelkezik.

A földgázpiac a piaci környezetnek megfelelően működik, az ország gázellátása jelenleg zavartalan, a határkeresztező vezetékeken mind import, mind export irányban normál üzemnek megfelelően zajlik a gázforgalmazás – közölte a MEKH a Forbes.hu-val.

Az ukrajnai konfliktus ellenére mindkét irányban rendben működik az ukrán-magyar határkeresztező vezeték is. A határponton forgalmazott gázmennyiség elsősorban az ukrán piaci igényeknek megfelelően alakul, a határkeresztező pont a hazai ellátásban nem játszik jelentős szerepet.

Az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat

Magyarország földgázellátása több irányból is biztosított. A magyar nagynyomású földgázrendszert az FGSZ Zrt. üzemelteti, minden határkeresztező vezeték teljes kapacitással folyamatosan rendelkezésre áll: így Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tud az ország földgázt importálni, illetve oda szállítani.

A 2021. szeptember végén megkötött hosszú távú orosz-magyar gázszerződés értelmében a hazai lakosság ellátását biztosító földgázmennyiségek átvétele már nem az Ukrajna felől érkező vezetéken történik, hanem a 2021. október 1-jén üzembe állt kiskundorozsmai (Szerbia) és a mosonmagyaróvári (Ausztria) határkeresztező pontokon.