–
Fotó: Fotó: Kyle Dias // Unsplash
Üzlet

El fogják halasztani az olimpiát 2021-ig a leghosszabb ideje szolgáló NOB-tag szerint

Forbes
2020. március 24. 2 perc olvasás

Egyre több ország jelzi, hogy nem vesz részt az olimpián, ha a tervezett időpontban tartják meg, NOB az elhalasztás lehetőségeit vizsgálja.

A japán Sankei hírlap szerint Abe Shinzó kormánya már tárgyal a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, hogy maximum egy évvel eltolják az olimpiai játékok kezdetét – írja a Reuters.

A szervezőkön jelentős a nyomás a halasztásra: eddig több ország, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland után a komoly súllyal rendelkező Egyesült Államok is jelezte a NOB felé, hogy ha menetrend szerint rendezik meg 2020. július 24. és augusztus 9. között az olimpiát, akkor nem vesznek részt a játékokon.

A NOB végrehajtó bizottsága hétfőn bejelentette, hogy vizsgálják a halasztás lehetőségeit. Ugyanakkor Thomas Bach, a NOB elnöke egy belső levélben kizárta annak a lehetőségét, hogy elmaradjon az olimpia, arra hivatkozva, hogy ezzel 11 000 sportoló álmát tennék tönkre.

„Ezek után nincs más racionális értelmezés, mint hogy el fogják halasztani a játékokat” – nyilatkozta a CNN-nek Dick Pound, az Olimpiai Bizottság leghosszabb ideje óta szolgáló tagja. „Ha lefújnák az olimpiát, akkor egyszerű dolog lenne bejelenteni. Ha az eredeti tervek szerint tartanák meg, akkor meg nem lenne szükségük erre a kommunikációra. Így marad a halasztás.”

A CNN megkérdezte a NOB szóvivőjét, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értelmezést, és visszautalt a hétfői bejelentésre, hogy vizsgálják a halasztás lehetőségét.

Ez lenne az első alkalom az olimpiák 124 éves történelme során, hogy elhalasszák az időpontot. 1914-ben, 1940-ben és 1944-ben a világháborúk miatt nem rendezték meg a sporteseményeket.