Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyre több közmunkás tud elhelyezkedni, több magyar ment külföldre dolgozni

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) őszi, azaz szeptember és november közötti munkaügyi statisztikái szerint esett a dolgozók száma Magyarországon, az elmúlt 12 hónapban külföldön munkát vállalók létszáma azonban ismét 100 ezer felett jár.

2018 őszén 4 millió 495 ezer ember dolgozott Magyarországon, összesen 169 ezren voltak állás nélkül, így jön ki a 3,6 százalékos munkanélküliség ráta – jelenti a KSH.

A dolgozók száma nyáron tetőzött 4 millió 502 ezer fővel, így év végére történt némi visszaesés, ez viszont még így is pozitív mérleg a 2017 végi adatokhoz képest, akkor ugyanis 9 ezerrel több munkanélkülit tartott számon a hivatal.

Tavaly szeptember és november között a 15-74 éves férfiak körében 87 ezer fő számított munkanélkülinek, nők esetében ez a szám 81 ezer volt, ez 10 ezer fővel kevesebb, mint 2017 végén. A munkanélküliség átlagos időtartama 14,6 hónap volt.

A Portfolio szerint a számokat némileg kozmetikázza, hogy sok a közfoglalkoztatott. Ugyanakkor

egyre több közmunkás kap helyet a munkaerőpiacon, elsősorban a munkaerőhiány okozta elváráscsökkentések végett,

azaz ma már olyasvalakit is felvehetnek egy adott állásra, akit pár éve még interjúra sem hívtak volna be. A közmunkásokat nem számolva 4 millió 254 ezer dolgozó volt Magyarországon az adott időszakban, ez éves alapon 90 ezer fős növekedés.

Érdekesség ezek mellett, hogy emelkedő tendenciát mutat a rövid ideje, azaz legfeljebb 12 hónapja külföldön dolgozók létszáma. Ősszel több mint százezren voltak, ami éves szinten 4 ezer fős emelkedést jelent.

Oszd meg!