Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egymillió magyar él albérletben, de csak kevesen érezhetik magukat biztonságban

A magyar lakosság közel 10 százaléka albérletben él, ennek az egymillió embernek a többsége viszont a magas bérleti díjak és az elterjedt feketézés miatt egyszerűen nincs biztonságban – írja a Habitat for Humanity Magyarország közleménye.

A szervezet persze nem csak a levegőbe puffog, hanem megoldási javaslatot is nyújt: a jelenlegi határozott és határozatlan idejű helyett 3 évnél hosszabb vagy rövidebb időtartamra szóló szerződések bevezetését kéri a kormánytól,

de fontosnak tartják, hogy a felmondási idő a bérlőnek kedvezzen.

Ezen felül törvényi szabályozást sürgetnek a bérlő és bérbeadó közötti vitás ügyek rendezésére, valamint a két fél magukra vállalt kötelezettségeinek teljesítésére. Mivel az albérletárak a plafont verik, a szervezet az áremelés szabályozását is javasolja, ezt a „turisztikai célú lakáskiadás” feltételeinek szigorításával érnék el. „Az Airbnb elterjedése jelentős mértékben hozzájárul a bérleti szektor drágulásához”, írják.

De visszahoznák a lakáskasszát és bevonnák a bérlakáspiacra az „alulhasznosított, üres ingatlanokat” is.

A civil szervezet szerint az utóbbi öt évben átlagosan 87 százalékkal emelkedtek az albérletárak Magyarországon, a szféra pedig nincs megfelelően szabályozva, így a sokszor feketéző főbérlőktől senki sem védi meg az albérlőket, akiket így egyik napról a másikra lehet utcára tenni.

Bár a magas albérletárak és a CSOK bővítése a saját ingatlan ötletét erősíti, a lakáskassza kinyírása és a magas törlesztők miatt így is ott tartunk, hogy 840 ezer ember él olyan háztartásban, ahol a lakhatási költségek a bevétel több mint 40 százalékát teszik ki.

A Habitat for Humanity Magyarország javaslatcsomagját aláírásgyűjtéssel próbálják népszerűsíteni, eddig több mint kétezernek szignálták a weboldalon elérhető petíciót.

Oszd meg!