Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyetemistáktól kért tanácsot az OTP és a BKK, ők hogyan tennék jobbá a bankolást és a pesti közlekedést

Kilenc ország tizenkét felsőoktatási intézményének legkiválóbb diákjai azért jöttek Budapestre, hogy üzleti tanácsadással segítsék az OTP Bankot és a BKK-t.

Magyarország legnagyobb nemzetközi esettanulmány-versenyén, a Solvers’ Cupon a két vállalat nemcsak létező problémákra kereste a válaszokat diákok segítségével, hanem leendő munkavállalóit is igyekezett megtalálni. Kanadai diákok nyertek, a Corvinus hallgatói a harmadikok lettek.

Kanadából, Nagy-Britanniából és Libanonból is érkeztek diákok Budapestre, hogy Magyarország legnagyobb nemzetközi esettanulmány-versenyén stratégiát alkossanak, és üzleti javaslatokkal lássák el az OTP Bankot és a Budapesti Közlekedési Központot (BKK). A Solvers’ Cup hétfői döntőjén a diákcsapatok egy-egy tizenöt perces prezentációban vázolták fel ötleteiket a szakmai zsűri előtt a két szervezethez kapcsolódó témákat illetően.

  • Az OTP Bank arra kereste a választ, hogy hogyan tudja megszólítani privát banki szolgáltatásával a különböző generációkat, különös tekintettel az Y generációra.
  • A BKK pedig azzal kapcsolatban kért tanácsot a diákoktól, hogy hogyan lehet egységesíteni és egyetlen rendszerbe szervezni Budapest és az agglomeráció közlekedését.

A Case Solvers hat éve szervez esettanulmány-versenyeket hazánkban és világszerte, melyek célja, hogy az esetmegoldó módszer segítségével fejlessze a tehetséges diákok problémamegoldó képességét. A PISA-felméréseket végző OECD szerint ez az a képesség, amely a jövő munkavállalóját versenyképessé teszi. A legjobb kollaboratív problémamegoldók biztosítják, hogy a csapattagok a megbeszélt szerepeik szerint tevékenykedjenek, és feloldják az egyet nem értéseket, illetve konfliktusokat, miközben hatékonyan keresik a megoldást.

A Case Solvers szerint a készséghez tartozik az adatok hatékony begyűjtése és elemzése, illetve a kreatív és kritikus gondolkodás képessége is. Pontosan ezekre a képességekre volt szüksége a győztes kanadai csapatnak, akik mindkét vállalat számára digitális megoldásokon alapuló stratégiát alkottak. A Budapesti Corvinus Egyetem diákjai a harmadik helyen végeztek.

A Solvers’ Cup 3. helyezett csapata a Budapesti Corvinus Egyetemről. Fotó: Mézes Ábel

Jobb mint egy állásinterjú

A tavaly publikált PISA-felmérés szerint a magyar diákok sereghajtók a kollaboratív problémamegoldás-terén: nemcsak világszinten, hanem régiós viszonylatban is nagy a lemaradásuk. Az a kevés diák viszont, aki egy ilyen versenyen jól teljesít, könnyen felhívhatja magára egy-egy cég figyelmét, hiszen nem ritka, hogy itt találnak egymásra a friss tehetségeket kereső cégek és a pályájuk elején álló diákok.

Az esetversenyeken az esetet biztosító cég döntéshozói is részt szoktak venni, akik nemcsak szemtől szemben találkoznak a potenciális munkavállalókkal, hanem látják őket feladatmegoldás közben, így már a verseny alatt kiderül, hogy hogyan tudnak csapatban dolgozni, problémát strukturálni, prezentálni és időnyomás alatt teljesíteni.

Hogy az esetversenyek a cégek és a diákok körében is egyre népszerűbbek, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyre több ilyen jellegű megmérettetést szerveznek hazánkban és világszerte.

A Case Solvers a Corvinus Egyetemről indult, Ábrahám Zsolt és Juhász István alapították egy harmadik társukkal 2012-ben, és esettanulmányi versenyekből immár nemzetközi vállalkozást építenek. Meglátásuk szerint a munkaerőpiacon a jövő legfontosabb készsége a problémamegoldás lesz, a világ 27 országában tartottak tréningeket és versenyeket, melyeken több mint 6000 diák vett részt. Három fő tevékenységük van: a tréningek mellett egyre több megkeresésük van a vállalati oldalról employer branding típusú tevékenységekre és tehetségtoborzásra.

Oszd meg!