Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyelőre helyt áll, de lassabb növekedésre számít a Netflix a streamingháborúban

A társaság erős negyedik negyedéves eredményt hozott, de 2019 utolsó három hónapjában a vártnál kevesebb ügyfelet szerzett – írja a Guardian.

A világ legnagyobb streamingszolgáltatója egy olyan jövővel néz szembe, ahol egyre többen indítanak ilyen típusú online platformot. Tavaly a Disney és az Apple is elindította a saját streamingcsatornáit, a Disney +-t és az AppleTV +-t.

A Netflix kedden közzétett jelentése szerint 2019 utolsó három hónapjában 420 000 új ügyfelet szereztek a várt 600 000 helyett. A vállalat negyedik negyedéves bevétele 5,47 milliárd dollár volt, kissé meghaladva az elemzők által előrejelzett 5,45 milliárd dollárt.

A 190 országban elérhető szolgáltató 2019 végére 167 millió előfizetővel rendelkezett világszerte, de 2020. első negyedévére lassabb növekedésre számít az új versenytársak megjelenése miatt, erősítve a befektetők félelmeit, hogy nem tudja megtartani a piacvezető pozícióját.

A versenyben nagy kérdés, hogy hány fogyasztó lesz hajlandó előfizetni az összes szolgáltatóra, és mennyi pénzt ölnek beléjük, amíg az összeset meg nem unják, de az 1997-ben alapított Netflix az ez idő alatt előfizetőiről begyűjtött adatok adta előnyökre támaszkodik.  

„A szórakoztató streaming globális jelenség, és keményen dolgozunk azon, hogy korai fejlődésünkre építhessünk” – írta a cég a részvényeseinek szóló levelében.

A javarészt Magyarországon forgatott sorozattól, a The Witchertől azt várják, hogy „a valaha volt legsikeresebb sorozatuk” legyen, ami jogos feltételezés, hiszen a decemberben indult sorozat 2019 végére már a platform hatodik legnézettebje lett.

A cég egyre nagyobb hangsúlyt fektet a saját gyártású tartamaira, azután, hogy Golden Globe díjat kapott a The Crown című sorozat és a Házassági történet című film, az Unbelievable sorozatot és az Irishman című filmet pedig jelölték (a nagy díjátadókon Hollywood erősen beintett a streamingszolgáltatóknak, hiszen jelöléseiket alig tudták díjakra váltani, igaz az a Netflixre is).

2020-ra a Netflix elvesztette a Jóbarátok steraming jogait, ami az egyik legnézettebb sorozata volt, mert a Warner Media is készül a saját stremingszolgáltatója, az HBO Max elindítására, így visszavásárolta azokat.

Fotó: Cahrles Deluvio / UNSPLASH

Fontosabb, hogy stílusod legyen, mint hogy trófeáid