Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy nála sokkal kisebb cégért fizetett 1600 milliárd forintot a Visa. Miért?

Nagy üzletet ütöttek nyélbe a fintech piacon, az amerikai kártyaszolgáltató, a Visa 5,3 milliárd dollárért vásárolta fel a San Franciscó-i startupot, a Plaid-et. A fintech cégeket a bankokkal a háttérben összekötő Plaid tavaly 2,6 milliárd dolláros értékelésen vont be befektetőti tőkét, vagyis egyetlen év alatt duplázta meg értékét.

A nyolc évvel ezelőtt alapított Plaid olyan fintech szolgáltatókat köt össze egy úgynevezett API-n (alkalmazásprogramozási felület) keresztül a felhasználók bankszámlájával, mint a Venmo, a Robinhood, a Chime, az Acorns vagy a Coinbase. Magával a Plaiddel a felhasználók tehát nemigen találkoznak, a pénzügyi szolgáltatók számára viszont egy nagyon fontos platformmá nőtte ki magát, elsősorban az USA-ban.

A startup a felvásárlásig összesen 353 millió dollárnyi (105 milliárd forint) befektetői tőkét vont be hat körben, legutóbb 2018 decemberében 250 millió dollárt (75 milliárd forint) – amivel elérte a 2,6 milliárd dolláros értékelést. A top befektetők közül fantáziát látott benne az Andreessen Horowitz vagy a Kleiner Perkins, de iparágon belül is hamar meglátták benne a potenciált, a Citibank és az American Express is befektetett a cégbe. A 5,3 milliárd dolláros (1560 milliárd forint) vételárral vélhetően valamennyi befektető nagyon elégedett lehet.

Így néz ki a Plaid mobilos felülete.

A cég ügyfelei pénzügyi szolgáltatók, számukat megduplázták 2019-ben, összesen 2600 társasággal volt szerződésük,

az Egyesült Államokon kívül megjelentek Nagy-Britanniában, Írországban, Spanyolországban és Franciaországban is.

Az óriás nem sajnálta a pénzt az új szerzeményre

A Visa egymaga 420 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bír és tavaly 23 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, vagyis nem valószínű, hogy bevételei további felpörgetése miatt vásárolt be, az amerikai Forbes a startuphoz közel álló forrásoktól úgy tudja, a Plaid bevétele 100 és 200 millió dollár közé tehető. Anyalapunk meg is jegyzi, ha 150 millió dolláros éves forgalommal számolunk, a Plaid 35-szörös szorzón exitált végül, vagyis a Visa igencsak a zsebébe nyúlt, a közelmúlt egyik legmagasabb értékelésén szállhattak ki az alapítók. Vajon mi ért meg ennyit a Visának?

Az amerikai Forbes szerint kettős célt szolgálhat a felvásárlás.

Egyrészt, az amerikai piacon a legtöbb fontos fintech céggel kapcsolatban áll a Plaid, vagyis a Visa rajtuk keresztül egy új, és igen széleskörű (ráadásul egyre növekvő) felhasználói réteget ér majd el, akiknek újabb pénzügyi szolgáltatásokat is ki tud majd ajánlani. Másrészt a Visa 200 országban van jelen, globális hálózata van – és komoly technológiai tudása is –, ez pedig segítheti a Plaid további növekedési stratégiáját, globális piacralépését.

A Plaid-et William Hockey és Zacharias Perret alapította, utóbbi CEO-ként marad a cégnél, jelenleg 32 éves. A dealbe tanácsadóként a Goldman Sachs vett részt, egészen pontosan két fiatal bankár, Brandon Watkins és Troy Wickett – valamennyien szerepeltek a Forbes 30 sikeres 30 alatti listáján korábban. Az ezredfordulósok („millienials”) nagy üzlete is volt ez, nemcsak a fintech lendületesen növekvő üzleti és technológiai jelentőségét mutatja a felvásárlás.

Az üzlet zárása a következő 3–6 hónapban várható, a vételárból 400 millió dollárt részvények formájában fizetnek, a többit készpénzben.

Borítókép: William Hockey és Zacharias Perret, a Plaid alapítói. Fotó: Plaid

"Itt nincs állami támogatás, nincs társadalombiztosítás, mindenki kimegy a pályára és megküzd a többiekkel!"