Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy év múlva nyit Budapest talán legszebb luxusszállodája. Most így néz ki

A Párisi Udvar Budapest egyik ikonikus épülete, a Buddha Bart is üzemeltető Mellow Mood Hotels állítja helyre. 2018 tavaszára kapja vissza eredeti pompáját.

Az 1976-ban műemlékké nyilvánított Párisi Udvar évekig állt kihasználatlanul. Az épületet 2012-ben vette meg a Párizs Property Kft. az ötödik kerülettől, e cég megbízásából végzi a felújítást a Mellow Mood Hotels, a Párisi Udvar leendő üzemeltetője. Zuhair Awad és Sameer Hamdan jordán üzletemberek üzemeltetik a szomszédos Klotild Palotában lévő Buddha Bart is, de portfóliójukban van még vagy 12 másik fővárosi szálloda is.

Kiemelten védett épület, kiemelt beruházás

A Párisi Udvar felújítása nemzetgazdasági szenpontból kiemelt beruházásban történik, de nemcsak ezért különleges. Maga az épület is különleges adottságokkal rendelkezik, és műemlékileg is kiemelten védett.

_nai5517Még sok a fólia és az állvány

A teljes felújítás 14 hónappal ezelőtt kezdődött, első lépésben részletesen felmérték a műemléki homlokzatot. A kivitelezés során a műemlékileg védett szerkezetek megmaradnak, ezeket restaurálják, és rekonstruálják. Eközben kell kialakítani az épületet az új funkciónak és a több száz év alatt megváltozott előírásoknak megfelelően. Ez nem könnyű: egyszerre kell megfelelni a műemléki szempontoknak, a mai kor mérnöki, gépészeti statikai, tűzvédelmi feladatainak, valamint egy luxusszálloda technológiai elvárásainak.

A kiemelten védett épületrészek közé tartozik az utcai homlokzat, a passzázs, a kettős lépcsőház, a háromkarú főlépcsőház, a poligonudvar egyes részei és a tetőfelépítmények mázas kerámia burkolatai. Ezek helyreállításáról, pótlásáról, esetleges rekonstrukcióiról restaurátori tervek készültek. A munkálatok a műemléki tereket, utcai homlokzatot, mint a ház legfőbb értékeit nem befolyásolják, és összhangban vannak az építéstörténeti tudományos dokumentáció-értékleltárában leírtakkal.

m_mpj2278_3335Szépül a passzázs

Hermesz János, a Párizs Property Kft. projektmenedzsere, a felújítást végző csapat vezetőjeként elmondta, „az épület engedélyezési és kiviteli terveit az Örökségvédelmi Hivatal (Forster Központ) szigorú felügyelete mellett készítették el a tervezők”. Szakrestaurátorok tervei alapján készülnek az ólomüvegek, vasöntvények, fa portálok, homlokzati, tetőszinti-, belső kerámia és mettlachi burkolatok, üvegmozaikok, rézlemez dombor-borítások, kovácsoltvas elemek, a luxfer üvegdíszek tisztítása és pótlása, valamint a helyszíni és a műhelyben végzett felújítások. “Az épület érzékeny részleteit adó, restaurálandó műemléki elemeket többségében Budapesti és vidéki restaurátori műhelyekben újítják fel” – mondta el a pénteki bejáráson Hermesz János.

Ötcsillagos luxushotel lesz

A nyitás után az épület üzemeltetőjeként a Mellow Mood Hotels ötcsillagos luxusszállodává varázsolja az épületet. Az épület legdíszesebb, leglátványosabb része a passzázs, ezért a szálloda főbejáratát itt helyezték el, a Petőfi Sándor utca felől, gépjárművel elérhető módon.

latvanyterv_parisiudvar_passzazsA passzázs mindenki előtt és éjjel-nappal nyitva lesz

A hatszögű kupolás központi tér természetesen fogadja be a közönségforgalmi és lobby funkciót. A csatlakozó bár, étterem és kávézó életet lehel az egykor nyüzsgő térbe, közvetlen kapcsolattal a Ferenciek tere közönségével, a passzázs így a szállodai előtér funkció mellett az utca embere számára is elérhető lesz. A passzázs és az utca között két szinten üzletek várják majd a vásárlókat.

Fazekas Tamás a jövőre nyíló szálloda majdani igazgatója azt emelte ki, “a Párisi Udvar és passzázsa építészeti, iparművészeti kincs, ornamentális részletei, díszei a saját korában is elkápráztatták a látogatókat. A kiváló lokáció, a belvárosi forgatag, a tökéletes enteriőr luxusszállodaként eszményi otthont ad a világ bármely tájáról érkező vendégnek”.

latvanyterv_parisiudvar_lobby
Látványterv a lobbiról

110 szoba 5 szinten

A 110 szoba – ebből 18 lakosztály – nagy része a belső udvar köré szerveződik. Az udvar lefedésével hangulatos lounge szintet hoznak létre, melynek kristály-felülvilágítója a passzázs üvegfedésének kortárs párja lesz. A hátsó szárnyban hotelszobák, spa, masszázs és wellness, illetve egy konferenciaszint lesz. A sarkokon, valamint a különleges hatszög alakú terekben egyedi lakosztályokat kapnak majd helyet, a szállodaszobák 5 szinten helyezkednek el. A nap minden órájában nyitva tartó passzázson éttermeket és kávézókat terveznek.

latvanyterv_parisiudvar_kupola
A kupola

A beruházás alapadatai:

  • időtartam: 28 hónap (eddig tart a felújítás és rekonstrukció)
  • költségvetés: 12,5 milliárd forint
  • méret: 2000 m2 alapterület (közel 12000 négyzetméter beépített terület)
  • kivitelező: Market Zrt., Archikon Kft., Óbuda-Újlak Zrt.
  • nyitás: 2018 május-június

Az épület története

A Párisi Udvar története építészeti és belsőépítészeti kialakításához hasonlóan kalandos. A ház helyén a XIX. században a város egyik első passzázsos, kétszintes üzletháza, a Brudern-bazár működött. A Belvárosi Takarékpénztár Rt. 1906-ban vette meg Budapest legdrágább ingatlanát, és a bazár épületét elbontották, hogy új székházat, üzletházat, műtermeket és bérlakásokat építsenek.

A Párisi Udvar építkezése ezután kezdődhetett el, és 1909-1914 közötti években zajlott.  Az építész Schmahl Henrik volt, aki egy egyedi, arab, mór és gót stílusjegyekkel bíró szecessziós épületet tervezett. A házon a kor legnevesebb mesterei dolgoztak, Zsolnay kerámiák, Róth Miksa üvegablakok, Villeroy & Boch mettlachi, Haas és somogyi féle Luxfer üvegek, Jungfer Gyula műhelyében gyártott kovácsoltvas korlátok és kapuzat díszítik az épület számos pontját. A passzázs portálszerkezeteinek gyártója pedig az az angol cég volt, amelyik a londoni Harrods üzletház kirakatait is készítette.

A házat a század folyamán többször átalakították, 1921-től az IBUSZ használta. A világháborús és az 1956-os sérüléseket 1961-1963 között állították helyre, a passzázsból a szomszéd épület passzázsába vezető átjárót pedig 1984-ben építették ki. Az elmúlt száz évben rengeteg belső átalakításon esett át az épület, melyet változó stílusú és minőségű falburkolatok, álmennyezetek, elfalazások jellemeztek.

A Mellow Mood csoportról, az általuk üzemeltetett szállodákról, a Párisi Udvar projektről, és arról, hogy miként vált a két jordán üzletember cége Budapest megkerülhetetlen szállodaipari szereplőjévé a Forbes januári számában részletesebben is volt szó. A lapban Zuhair Awaddal és Sameer Hamdannal közöltünk interjút.

Oszd meg!