Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Durva visszaesés a fővárosi lakáspiacon – itt a régóta várt fordulat?

A használt lakások piacán nagy visszaesést regisztrált az Ingatlan.com, legalábbis a fővárosban – vidéken folytatódott a drágulás. A szuperállampapír miatt eltűntek a befektetési céllal vásárlók, ez kedvezhez azoknak, akik lakhatási cél miatt vásárolnának ingatlant. 

 Végét járja a budapesti lakáspiacot korábban jellemző pörgés a legfrissebb hivatalos adatok szerint – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a KSH második negyedévre vonatkozó előzetes számain és az ingatlan.com saját adatain alapul.

A friss elemzés legfontosabb megállapításai: 

  • Kevesebb mint 10 ezer használt lakás talált gazdára az első félévben Budapesten, ez jelentős, 46 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest a hivatalos adatok alapján.
  • A fővárosi használt lakások átlagos 720 ezer forintos kínálati négyzetméterára május óta lényegében stagnál, vagyis elérte a tetőpontot, ami pedig a saját célra vásárlóknak kedvezhet.
  • Több vidéki nagyvárosban folytatódott a drágulás, Debrecenben májushoz képest 3 százalékkal 471 ezer forintra, Győrben 5 százalékkal 432 ezer forintra nőtt a használt lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon.

Rátaposott a fékre Budapest: majdnem felére zuhant a forgalom

Az első félévben a fővárosban 9941 használt lakás kelt el a hivatalos – egyelőre még nem teljes körűen feldolgozott – adatok szerint, ez 46 százalékos visszaesésnek felel meg éves összevetésben. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjeszerint számítani lehetett erre, a nyári hónapokban ugyanis harmadával csökkent a kereslet Budapesten. 

Az árakon is látható a megtorpanás

– az ingatlan.com elemzése szerint. Budapesten a használt lakások átlagos négyzetméterára októberben 720 ezer forint volt, ami lényegében stagnálást jelent a szeptemberi 717 ezer, illetve a májusi 712 ezer forinthoz képest, igaz, éves szinten még 18 százalékos drágulásnak felel meg.

“A budapesti lakáspiacról részben az új, magas hozamú államkötvény (amit szuperállampapírnak is hívnak, annyira kedvező konstrukció) nyári megjelenése miatt a befektetési célú vásárlók egy része eltűnt. Az áremelkedés megtorpant, ami pedig a saját célra vásárlóknak kedvezhet, növekedhet a mozgásterük egy-egy alku esetén. Fontos azonban, hogy árcsökkenésre egyelőre még nem lehet számítani, a legfrissebb adatok alapján is inkább az látszik, hogy elérték a plafont, és tetőztek a budapesti használt lakások árai” – fogalmazott a szakember.

Vidéken enyhébb ütemben, de még kitart a lendület

A hivatalos – szintén előzetes – számok szerint a megyeszékhelyeken is csökkent a lakásforgalom több mint 30 százalékkal, de a később beérkező adatok még esetükben is javíthatják a statisztikát. A vidéki lakások piacáról Balogh László azt mondta, több vidéki nagyvárosban – Budapesttel ellentétben – az elmúlt félévben is emelkedtek az árak.

Debrecenben például a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára októberben 471 ezer forint volt, ami májushoz képest 3 százalékos drágulást, éves szinten pedig 33 százalékos áremelkedést jelent. Győrben tavaly októberhez képest 22 százalékkal, májushoz képest pedig 5 százalékkal 432 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

Borítókép: Sebestyén László

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar