Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech

Dőlnek a vakcina-milliárdok a Pfizerhez

Az amerikai Pfizer 2021-ben 15 milliárd dolláros bevételt vár a német Biontech-kel közösen fejlesztett koronavírus-vakcinájának eladásából, ez az összeg idénre várt összbevételének negyedét teszi ki – közölte a gyógyszeróriás a honlapján közzétett 2020-as pénzügyi jelentésében, amelyben az idei várakozásokra is kitér. 

A 15 milliárdos bevételt a már megkötött szerződések alapján kalkulálta a cég, az újabb szállítási szerződések aláírásával tovább nőhet ez az összeg – olvasható a jelentésben. A tavalyi utolsó negyedévben már 154 millió dollárt hozott az oltás a Pfizernek. 

A Portfolio kommentárja szerint a december végével záródott negyedévben a Pfizer adózott eredménye 594 millió dollár, részvényenként 10 cent lett az egy évvel korábbi 337 millió dollár, részvényenként 6 cent veszteség után. A szakértők által inkább követett egyszeri tételek nélküli részvényarányos nyereség 42 centre emelkedett az egy évvel korábbi 36 centről, de így is elmaradt a szakértők által becsült 50 centtől.

A Pfizer negyedéves bevétele ugyanakkor 12 százalékkal, 11 milliárd 684 millió dollárra nőtt, felülmúlta a várt 11 milliárd 480 millió dollárt. A vakcinák előállításával foglalkozó üzletág bevétele 2 milliárd dollár volt, 17 százalékkal meghaladta a 2019 utolsó negyedévit.

A gyógyszergyártó kedden megemelte a folyó pénzügyi év részvényarányos eredményére vonatkozó várakozását, azt 3,00-3,10 dollárról 3,10-3,20 dollárra módosította. Emellett idén 59,4-61,4 milliárd dollár bevételre számít a vállalat, nagyobbra a szakértők által becsült 56,72 milliárd dollárnál.

Borítókép: A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech

 

 

Oszd meg!