Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Dollármilliárdossá tette a koronavírus a harvardi tanárt, aki időben fektetett egy vakcinát fejlesztő cégbe

5 millió dollárt fektetett a Moderna biotech cégbe. Most ez 800 millió dollárt ér.

Timothy Springer a legújabb dollármilliárdos, miután korai befektetőként szállt be egy gyógyszercégbe, mely most egy koronavírus-vakcinát fejleszt – írja a Bloomberg.

A 72 éves Timothy Springer a Harvard Egyetem professzora, saját kutatólaboratóriuma van az egyetemen, mely biológiai és molekuláris statisztikával foglalkozik, emellett ökotoxikológiai statisztikai könyv is fűződik a nevéhez.

Már korábban is vagyonosnak számított az akadémiai átlaghoz képest. Saját vállalkozása révén gazdagodott meg, melyet 1999-ben vásárolt fel a Millenium Pharmaceuticals 100 millió dollárért.

Ennek egy részét újra befektette: 5 millió dollárral szállt be a Moderna biotechnológiai vállalatba, mely 2018-ban lépett tőzsdére. Ez a befektetése eddig 17 000 százalékos hozamot produkált, üzletrésze mára 800 millió dollárt ér.

A Moderna központja a Massachusets államban található Cambridge városában található – ugyanúgy, mint a Harvard Egyetem. A cég az elsők között van, amelyik embereken tesztelheti majd a koronavírus vakcinát. Az USA szövetségi kormánya a múlt héten egyezett meg a Modernával, hogy 400 millió dollárt fizet a cégnek az mRNA-1273 vakcina fejlesztéséért, mely már az év vége előtt elérheti a tesztelés utolsó szakaszát, ha sikeresen szerepel a próbákon.

Springer egy 2018-ban vele készült interjúban elmondta, hogy több mint elég vagyona már, ami jó ideig kitart, nem érzi a szükségét, hogy több pénzt keressen. Akadémiai életet él, a legjobb barátai professzorok, és egyáltalán hozza lázba a fényűző élet.

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója