Üzlet

Egy országban egy életre kivezetik a dohányzást

Forbes
2021. december 09. 2 perc olvasás

A mai 14 évesek soha többé nem vehetnek dohányterméket az országban. Itthon is volt hasonló javaslat, az elbukott.

Gyakorlatilag betiltotta a következő nemzedékeknek a dohányzást Új-Zéland. Egy új törvény értelmében ugyanis a mostani 14 évesek vagy fiatalabbak soha többé nem vehetnek cigarettát vagy egyéb dohányterméket az országban. A jogszabályt 2022-től lesz hatályos, utána bűncselekmény lesz fiataloknak ilyen termékeket eladni – írja a Guardian.

A jogszabály kiritkái közt volt, hogy növelni fogja a feketekereskedelmet, illetve, hogy az alacsonyabb jövedelműeket sújtja. A tiltással párhuzamosan ugyanis csökkentik a forgalomban lévő dohánytermékek nikotintartalmát, így a dohányosoknak több cigit kell venniük a megfelelő szint eléréséhez. Pedig ez nem fogja a jogalkotót feltartani:

a cél, hogy 2025-re senki se dohányozzon az országban; így a leszokást segítő kormányzati programokat is indítanak majd.

Itthon is voltak, vannak hasonló törekvések. Lázár János 2018-tól a mai napig a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos. A dohánypiac egykori újraosztása fölött bábáskodó fideszes politikus egyszer már lerakta a tervezetet a kormány asztalára, ami hasonlóról szól: felmenő rendszerben kivezetni Magyarországról a dohányzást.

Orbán Viktor kormányfő akkor jelezte, hogy nem támogatja a dolgot, mert ő „a szabadság oldalán áll.” Válaszul Lázár János emlékezetes Facebook-vieóban üzent: vajon miért hivatkozunk a szabadságra a dohányosok esetében, ha a kábítószereket kemény eszközökkel tiltjuk be? Lázár akkori javaslata azóta sem ért célt, bár egyes termékeket sikerült betiltania.