Üzlet

Digitális galériával és ösztöndíjjal segítené egy művészetkedvelő ügyvéd vállalkozása a fiatal alkotókat

Forbes
2021. április 13. 4 perc olvasás

Lehetőséget teremteni a fiatal alkotóknak, hogy elérjék a célközönségüket és megélhessenek a művészetükből – ezzel a céllal indult a Youngart Gallery. Digitális galériát nyitottak, most alkotói ösztöndíjat hirdetnek.

Dr. Hatházi Vera az ügyvédi irodája vezetése mellett gyakran megfordult kiállításokon és művészeti vásárokon. 2016-ban egy vásárlás után egyre többet beszélgetett az alkotóval, akinek a festményét hazavitte.

Kiderült, hogy azért, hogy nappal festhessen, éjszakánként a bárokban, szórakozóhelyeken kell dolgoznia sok fiatal művészhez hasonlóan.

A járvány kezdetével azonban nemcsak ezektől a kiegészítő bevételektől estek el a legtöbben, hanem a kiállításoktól is. Vera az új vállalkozásával erre kereste a megoldást.

„Szeretném, ha minél több fiatalnak lenne lehetőségre arra, hogy megéljenek a művészetükből, nem vesztegetnék el a tehetségüket. A cél az, hogy két év múlva már nem egy, hanem legalább ötven alkotónak tudjunk ösztöndíjakat adni” – mondja Vera a Youngart Porsche Képzőművészeti Ösztöndíjról, aminek a keretében tíz művészt választanak ki, akiknek kiállítást szerveznek. A díjnyertesnek hat hónapig havi 100 ezer forintos pénzügyi támogatást is nyújtanak.

Az ösztöndíjra még április 20-ig jelentkezhetnek azok a művészek, akik regisztráltak a Youngart rendszerében. Ehhez feltételként a felsőfokú végzettséget kötötték ki, de Vera azt mondja ez inkább egy ökölszabály, amitől egy-egy tehetséges alkotó kedvéért eltérnek. „Már regisztrált olyan művészünk, aki még tanul, de olyan is, akinek egyáltalán nincs ilyen végzettsége, de végtelenül tehetséges.” A kritériumra azért volt szükség, hogy fenn tudják tartani a magasszintű szakmai színvonalat. Ebben Verának egy művészeti tanácsadó segít, aki a kétlépcsős regisztráció során kiválasztja azokat az alkotókat, akiket fogadnak.

„Azok a művészek, akiknek már nevük van a szakmában azonnal leiratkoznának az oldalról, ha a hobbiból alkotók is csatlakoznának.”

Az online galéria az értékesítési platform biztosításán túl PR és marketing szakmai támogatással segíti a művészeknek az alkotásaik népszerűsítését, hogy egy festő valóban a festéssel foglalkozhasson ahelyett, hogy az olyan menedzsmentfeladatok vigyék el az összes energiáját, amelyekhez nem is feltétlenül ért. 

„Egy webshopot bárki össze tud rakni, de ez nem elég. Ahhoz, hogy egy alkotó meg tudjon élni a művészetéből komplex támogatásra, hatékony marketingre, kiállításokra és alkotói közösségre is szüksége van. Mi ezen is dolgozunk.”

Vera hangsúlyozza, hogy bár a Youngart Online Gallery Kft. for profit vállalkozás, inkább tekint rá az ügyvédi irodája mellett vitt szerelemprojektként. A következő pár évben minden bevételt visszaforgatnának. A digitális galéria körülbelül 10 millió forintból indult. Most 80 művész 370 alkotása látható náluk, köztük festők, szobrászok, fényképészek is vannak.

Az alkotók a platformra regisztrálva maguk szabhatják meg, hogy a Youngarton mennyiért szeretnék eladni az alkotásaikat, a cég bevételeit az erre pluszban rászámolt jutalékok adják.

Az alapötlet egy művészeti fesztivál vagy egy művésztelep létrehozása volt. A járvány kezdetekor döntöttek az online platform létrehozása mellett, de vásárlás előtt a weblapon kinézett alkotásokat élőben is megnézheti az érdeklődő a Youngart Pauler utcai minigalériájában.

A jelenleg öttagú csapat a jövőben szeretne minél több vállalatot partnerként bevonni és újabb ösztöndíjprogramokat létrehozni a művészek számára. Később egyre több kiállítást szerveznének és közösséget építenének. Ha a magyar piacon már helyt álltak, akkor később külföldön is szeretnének terjeszkedni. 

Fotó: Tetiana Shishkina // Unsplash