Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Supercharge csapata - a fejlesztőcég ott van Európa 1000 leggyorsabban növekvő vállalkozása között. Fotó: Supercharge

Két magyar cég is a leggyorsabban növekvők között a régióban, de lemaradunk a szomszédoktól

A közép-kelet-európai régió technológiai cégeit rangsorolta a Deloitte az elmúlt négy évben elért árbevétel-növekedés alapján. 

Rekordmértékű növekedést értek el a Deloitte Technology Fast 50 Central Europe lista 2018-as szereplői, a tavalyi, szintén csúcsot jelentő 1 127 százalék után ezúttal már 1 290 százalékkal nőtt az átlagos árbevételük 2014 és 2017 között.

A Deloitte a leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai cégeket a megelőző négyéves időszak során elért árbevétel-növekedésük alapján rangsorolja. Az idei győztes a cseh Prusa Research lett, a 3D-s nyomtatással foglalkozó vállalkozás 17 118 százalékos forgalombővülést ért el. A tavalyi rangsor élén végző, online repülőjegy-foglalási szolgáltatást működtető, szintén cseh Kiwi.com 14 377 százalékos fejlődést tudott felmutatni, amellyel a második helyet érték el. A harmadik helyezett horvát Q Software 3 894 százalékkal növelte árbevételét.

A listára két magyar vállalat fért fel:

  • A Supercharge 740 százalékos növekedéssel a 12. helyet szerezte meg, ők elsősorban mobilapplikációkat és digitális megoldásokat fejlesztenek nagyvállalatoknak, bankoknak.
  • A 45. helyezett SmartFront kis- és középvállalatok számára fejleszt rugalmas, webalapú vállalatirányítási megoldásokat, 2014 és 2017 között 288 százalékkal növelték a forgalmat.

A Supercharge korábban a Financial Times leggyorsabban növekvő 1000-es európai listájára is felkerült, a sztorijukat a 2018. májusi Forbes magazinban írtuk meg.

Ilyen még nem volt: két magyar cég is Európa 1000 leggyorsabban növekvő vállalkozása között

Kevés a gyorsan skálázódó magyar cég

„Az idén sorban harmadszor döntöttek rekordot a régió technológiai vállalatai az átlagos növekedésük alapján, ami azt mutatja, hogy folytatódik az ágazat robbanásszerű fejlődése a térségben. Eltérően az előző évektől, amikor az első ötbe kizárólag új szereplők kerültek be, idén az élmezőnyben két olyan társaság is található, amelyek már tavaly is ott voltak az elit rangsorban” – mondta el Csűrös Balázs, a Deloitte Technology Fast 50 hazai programvezetője.

Ha megnézzük, hogy ez az 50 cég hogyan oszlik el a régió országai között, akkor az látszik, hogy Magyarország nem teljesített olyan fényesen. Az 50 leggyorsabban növekvő cég közül a legtöbbet Lengyelország adta, szám szerint 18-at. Itt még bele lehet magyarázni azt, hogy jóval nagyobb a piacról van szó, de

olyan hasonló vagy jóval kisebb gazdaságok pipálták le Magyarországot, mint Litvánia (8), Horvátország (7), Csehország (7) és Szlovákia (3).

Egyedül Romániát, Észtországot és Bosznia-Hercegovinát sikerült megelőzni.

Forrás: Deloitte Magyarország

A könyvvizsgáló minden évben elkészíti a Fast 50 listát, a 2017-ben az adatbányász Starschema és az adattitkosító Hiflylabs került be az élmezőnybe.

Növekedési rangsor: magyar adatbányászok és adattitkosítók is a régiós élmezőnyben

Borítóképen a Supercharge fejlesztőcsapata. Fotó: Supercharge

Oszd meg!