Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Supercharge csapata - a fejlesztőcég ott van Európa 1000 leggyorsabban növekvő vállalkozása között. Fotó: Supercharge

Ilyen még nem volt: két magyar cég is Európa 1000 leggyorsabban növekvő vállalkozása között

Először szerepelnek magyar cégek a tekintélyes Financial Times listáján, amelyen az 1000 leggyorsabban növekvő európai vállalkozást rangsorolják. A garázscégként 8 éve indult Supercharge a 103. helyen végzett, ezzel a legjobb magyar szereplő. A listára felkerült a – szintén mobilalkalmazásokat fejlesztő – Attrecto is, ezzel egy budapesti mellett egy vidéki (győri) vállalkozás is ott van az európai élbolyban.

A neves brit gazdasági lap aszerint rangsorolta a vállalatokat, hogy a 2013-2016 közötti időszakban mekkora növekedést értek el. Ez alapján a Supercharge a 103. helyen végzett, 1124%-os árbevétel bővülést felmutatva, amivel régiós szinten is bekerültek a legjobb tízbe.

Az Attrecto a 132. lett, 902%-os növekedéssel (a vizsgált időszakban). A győri fejlesztőcég korábban Jeremie-tőkét is kapott, a Forbes nyomtatott kiadásában is írtunk már róluk. Az EU-forrásokból az X-Ventrues Alpha fektetett a társaságba, miközben az ún. Jeremie-programban sok visszaélésre derült fény, az Attrecto az egyik pozitív példa arra, hogy volt, ahol jól hasznosultak a források. Az Attrecto amúgy került már fel hasonló listára, éppen egy évvel ezelőtt a Deloitte Tech Fast 50 lajstromában az egyetlen magyar volt.

A régióból csak technológiai cégek kerültek be az élmezőnybe (a kódsulikat és a játékfejlesztőket is idevettük), feltűnő a lengyel dominancia, amire magyarázat a hatalmas lengyel gazdaság, amiben eleve fontos szerepe van a helyi kis- és közepes vállalkozói szektornak.

Ez még csak a növekedési pálya eleje

A Supercharge csapata - a fejlesztőcég ott van Európa 1000 leggyorsabban növekvő vállalkozása között. Fotó: Supercharge

A Supercharge csapata.

A Supercharge új ebben a mezőnyben. A társaságot 2010-ben alapították magyar egyetemisták és a vállalat ma már olyan digitális termékek készítésével foglalkozik, amik felhasználók millióinak teszik könnyebbé az életét. A csapat piacvezető cégek stratégiai fontosságú alkalmazásait tervezi és fejleszti, ügyfeleik közé tartozik az OTP Bank, a Santander Bank vagy éppen a NetPincér. A vállalat ma már közel 100 szoftverfejlesztőt, designert és más digitális szakértőt foglalkoztat budapesti és londoni irodájában.

“Úgy érezzük, hogy a növekedési pályánk elején vagyunk. Folyamatosan törekszünk arra, hogy globális szinten a legjobbak közé tartozzunk. Ez a törekvés a kultúránk egyik meghatározó eleme, ami egy meglepően erős mozgatórugója a növekedésnek is. Azt gondolom, hogy nagyon izgalmas szakasz áll előttünk a következő években” – mondta el a Forbes.hu a növekedés okait firtató kérdésére az ügyvezető-társtulajdonos Tessényi András.

A Supercharge irodát nyitott Londonban is, mint elmondták, innen már 5 évvel ezelőtt is voltak ügyfeleik, de a helyi képviseletük csak tavaly év eleje óta pörgött fel. “A Supercharge UK 2017 elején indult útjának igazán, így a Financial Times rangsorában az iroda eredménye nem jelentkezett még. Ettől függetlenül nagyon sikeresnek ítéljük meg az első évet és nagy reményeket fűzünk a gyorsan növekvő irodához. Miközben Magyarországon a piac és a cég méretéből fakadóan már nem reális a korábbi évek 2-3-szoros éves árbevétel bővülése, addig a londoni irodánkban ezt tervezzük hozni” – így Tessényi.

Londonból már csak egy ugrás a hatalmas amerikai piac. Arra is rákérdeztünk, a londoni hídfőállás után mikor veszik célba Amerikát. “Az biztos, hogy egy tengerentúli iroda nyitása egy lényegesebben költségesebb és kockázatosabb vállalkozás, mint még egy európai iroda felépítése. Ami viszont egyértelműen a javunkra válik majd, hogy úgy gondoljuk egy sikeres indulás receptje már meg van” – válaszolta a cég ügyvezetője.

Oszd meg!