Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Növekedési rangsor: magyar adatbányászok és adattitkosítók is a régiós élmezőnyben

Adatok, érzékelők és mesterséges intelligencia: magyar technológiai cégek a Deloitte régiós rangsorában. Fenntartható-e a közép-kelet-európai régióban ez a robbanásszerű növekedés? 

Magasabb fokozatra kapcsoltak a közép-európai régió leggyorsabban fejlődő technológiai vállalkozásai, a Deloitte CE Technology Fast 50 listán szereplő cégek 2013 és 2016 között átlagosan 1127 százalékkal növelték árbevételüket, ami rekordnak számít a rangsor történetében. Az 50-es listán ebben az évben két magyar cég is szerepel, a Starschema és a Hiflylabs, de az ún. “Rising Star” kategóriában is találkozhatunk magyar vállalatokkal – közölte a tanácsadó cég szerkesztőségünkkel.

Fenntartható ez a robbanásszerű növekedés? 

A közép-európai Technology Fast 50 lista a leggyorsabban növekvő technológiai cégeket a megelőző négyéves időszak során elért árbevétel-növekedésük alapján rangsorolja. A múlt évhez hasonlóan az első öt helyezett idén is újoncnak számít a listán. Ebben az évben az online repülőjegy-foglalási szolgáltatást működtető cseh Kiwi.com végzett az első helyen a leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai cégek között. A Kiwi.com tavaly még Skypicker.com néven szerepelt a Rising Star kategóriában, ahol az ötödik helyet szerezte meg, 1534 százalékos növekedést felmutatva. A Fast 50 rangsor élére viszont ennél jóval gyorsabb, 7165 százalékos növekedéssel tudott felkerülni a tech vállalat.

A lista második helyezettje a litván Deeper lett; az okoseszközöket gyártó cég 7048 százalékos árbevételnövekedést tudott felmutatni a 2013-2016-os időszakban. A legnagyobb ugrást azonban a cseh Prusa Research produkálta, ami közel megtízszerezte növekedési ütemét, és 6910 százalékos növekedéssel a harmadik helyet szerezte meg az idei rangsorban.

Az idei Fast 50 listára két magyar tech vállalatnak is sikerült felkerülnie. A többek között big data megoldásokkal, adatvizualizációval és adatelemzéssel foglalkozó Starschema a 24. pozíciót szerezte meg 541 százalékos növekedéssel. Az üzleti intelligencia megoldásokkal, egyedi rendszerek fejlesztésével, illetve tanácsadással foglalkozó Hiflylabs pedig a 44. lett, 347 százalékos növekedéssel.

A Starschema alapítói: Csillag Péter és Földi Tamás. Fotó: The Orbital Strangers Project / Forbes archív

A Starschema alapítói: Csillag Péter és Földi Tamás. Fotó: The Orbital Strangers Project / Forbes archív

„2016 után idén ismét sikerült átlépni az 1000 százalékos küszöböt az átlagos árbevétel-növekedést figyelembe véve, ami arra utal, hogy középtávon is fenntartható az a robbanásszerű fejlődés a technológiai szektorban Közép-Európában, amelynek tanúi lehetünk” – mondta Csűrös Balázs, a Deloitte Technology Fast 50 hazai programvezetője.

Az ígéretes újoncok

A “Rising Star” kategóriában olyan ígéretes vállalkozások indulhatnak, amelyek túl fiatalok ahhoz, hogy megfeleljenek az abszolút rangsorban való szerepléshez szükséges feltételeknek. A kategóriát azért hozta létre a Deloitte, hogy bemutatkozhassanak azok a cégek is, amelyek olyan növekedési potenciállal rendelkeznek, ami alapján a jövőben felkerülhetnek az Fast 50 listára. A koncepciót igazolta, hogy a múlt évhez hasonlóan idén is a korábbi Rising Starok uralták az abszolút rangsort.

Ebben a kategóriában két magyar vállalkozás is szerepel ebben az évben. A titkosítási megoldásokkal foglalkozó Tresorit (októberi címlapsztorink, a Euroventures egyik befektetése) az előkelő ötödik helyen végzett 967 százalékos növekedéssel. A robotikai szenzortechnológiát fejlesztő OptoForce (róluk itt írtunk), amely négy év alatt árbevételét 714 százalékkal növelte, a 9. pozíciót szerezte meg.

A Tresorit csapata angyalbefektetőjükkel. Balról jobbra: Szebeni Szilveszter, Lám István, Szőke Márton (angyalbefektető) és Szilágyi György.

A Tresorit csapata angyalbefektetőjükkel. Balról jobbra: Szebeni Szilveszter, Lám István, Szőke Márton (angyalbefektető) és Szilágyi György. Fotó: The Orbital Strangers Project / Forbes archív

Az idén a 3D-s modellek kereskedelmére szolgáló piacteret működtető litván CGTrader lett a Rising Star, a társaság négy év alatt 3329 százalékkal növelte árbevételét. A második helyen digitális megoldásokat kínáló horvát Q végzett 2246 százalékos eredménnyel, míg a harmadik pozíciót a lengyel Dogadamycie.pl szerezte meg, az online fordítási és tolmácsszolgáltatást nyújtó cég 1532 százalékos bővülést produkált.

A Deliotte Fast 50 régiós listája (2017).

A Deliotte Fast 50 régiós listája (2017).

 

 

Oszd meg!