Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Alan Weiner // Unsplash

Csúszik a lakásátadás? Ezekre kell figyelni!

Az építés alatt álló budapesti lakások több mint felénél csúszik az átadás, ami többnyire a fejlesztések jellegéből adódik. Mivel az ilyen lakások vásárlása egy jövőben létrejövő, komoly beruházás, az ilyen jellegű üzleti döntés komoly körültekintést igényel a vásárlók részéről is.

Az újépítésű lakások piacán a fejlesztések jellegéből adódóan a beruházók általánosan számolnak azzal, hogy a kivitelezés során felmerülhet késedelem, amelyet a megkötésre kerülő szerződések rendelkezéseibe is beleépítenek.

Emiatt az ilyen típusú ingatlanokat csak azoknak érdemes lakhatási céllal vásárolni, akiknek helyzetét egy felmerülő csúszás nem teszi terhesebbé.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint nem ajánlatos, hogy a vevők az életvitelszerűen lakhatásra használt ingatlanjukat már azt megelőzően értékesítsék, hogy a beruházóval konzultálva megbizonyosodtak arról, hogy a projekt befejezése és a birtokátruházás az a vevő által, a saját ingatlanja értékesítése során vállalt kiköltözési határidőn belül várható.

Az MNB Lakáspiaci riportja alapján a 2018 harmadik negyedéves adatok és előrejelzések szerint a jelenleg építés alatt álló budapesti lakások 60 százalékánál csúszik a fejlesztés az eredeti tervekhez képest.

Az elhúzódó lakásfejlesztések közel felénél ráadásul fél évnél is nagyobb késedelemmel várható a lakások átadása, amely időtáv már komoly döntésbefolyásoló tényezőként hat az addigi lakhatásunkkal kapcsolatban.

A legkönnyebb helyzetben azok az újlakás vásárlók vannak, akiknek jelenlegi lakhatása független az újonnan megvásárolt lakás átadásának idejétől, azaz nem befolyásolja sem annak eladását, vagy albérlet esetén annak felmondásának idejét.

Akik az újonnan vásárolt lakásuk árát vagy annak egy részét a mostani lakásukból szeretnék fedezni, már érdemes számolgatni, hogy mennyivel előbb tegyék ezt meg.

Hazánkban leggyorsabban a pesti panellakásokat lehet értékesíteni a Duna House adatai szerint, 2018 októberében átlagosan 58 nap volt szükséges ehhez az eladóknak. Budán és vidéken is egy picit több időbe telik a panellakások eladása, de minden esetben 2,5 hónap alatt maradt az átlagos forgási sebesség. Tégla lakások esetén már érdemes több idővel számolni, itt a legtöbb esetben már 90 nap feletti, azaz 3 hónap körüli értékesítési időtávval számolhatnak az eladók.

Az albérletből újlakásba költözni vágyóknak a szerződésüket kell alaposan megvizsgálniuk.

Határozatlan időre megkötött szerződések esetén általában 1-2 hónapos felmondási idővel lehet kalkulálni, a határozott időre kötött bérleti szerződések esetében azonban akár a szerződés időtartamából fennmaradó maradék időszak bérleti díját is követelhetik korábbi felmondás esetén.

Mivel sokan bizonytalanok a lakásvásárlás folyamatának időzítésében, érdemes szakemberhez fordulni, ezzel is csökkentve az időfaktor okozta tényezők kockázatát.

A szakértők egyaránt segítenek az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó jogi és pénzügyi tranzakciók finomításában és a régi ingatlan értékesítésében is.

fotó: Alan Weiner // Unsplash

 

Oszd meg!