Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csúcsbiznisz: az Uber vásárolt 24 ezer autót a Volvótól

Gigaüzletet hozott össze az Uber – végre lesznek autói a társaságnak. Úgy tűnik, komolyan gondolják, hogy leváltják azt, ami a legdrágább az üzletmenetükben: az embert. 

“A taxitársaság autó nélkül” – szoktak hivatkozni a befektetők tőkebevonásai alapján közel 68 milliárd dollárra becsült Uber autómegosztóra a sajtóban – nos, ez most már a múlté. A San Franciscó-i startup ugyanis 24 ezer autót rendelt be a svéd Volvótól, amiket majd szenzorokkal felszerelve bocsátanak forgalomba, ugyanis önvezető autóként fognak működni – írja a Bloomberg.

Vagyis az Uberre a jövőben majd úgy hivatkozhatunk: a taxitársaság – sofőr nélkül.

A Volvo XC90-es SUV-okat 2019-től szállítják le az Ubernek (2021-ig bezárólag), a kocsik ára az amerikai kereskedőknél jelenleg 46 900 dollárnál (12,5 millió forint) kezdődik – a cég amúgy ilyen kocsikkal már folytat teszteket Pittsburghben.

Jelenleg közel 2 millió Uber-sofőr van a világon, ehhez képest a 24 ezer autó nem is olyan sok. Ugyanakkor teljesen érthető az Uber lépése, üzleti modelljében ugyanis a legnagyobb költség az emberi munkaerő, vagyis a sofőrök. Őket kezdik el leváltani. A megállapodás elgondolkodtathatja az autógyárakat is – egyre fontosbb ügyfelek lehetnek a privát fogyasztók helyett az autó- és utazásmegosztó cégek.

Oszd meg!