Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyre bizonytalanabb a tokiói olimpia sorsa, már az is reális, hogy teljesen elmarad

Júliusban kezdődne a tavalyról halasztott olimpia a japán fővárosban, de a nyugtalanító járványhelyzet, kiegészülve a közvélemény ellenkezésével újból bizonytalanná teszi a rendezést.

Növekednek a koronavírusos fertőzésszámok Japánban, Európában és Amerikában is, annak ellenére, hogy számos országban elkezdték már a lakosság beoltását. Emiatt azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a tokiói olimpia japán szervezői is elismerték, nem biztos, hogy teljes biztonságban tudnák megrendezni a játékokat – írja a The New York Times. Sőt, az is elképzelhető, hogy a második világháború óta először ne legyen olimpia.

Ez hatalmas érvágás lenne a szervezőknek, akik 12 milliárd dollárt költöttek el az előkészületekre, és az egyéves halasztás is milliárdokat emésztett fel.

A NOB és a szervezők hosszú ideje hangoztatják, hogy a játékokat mindenképp megrendezik és nem lesz további csúszás, ugyanakkor a japán közvélemény meglehetősen szkeptikus az olimpiával kapcsolatban: az NHK tv-társaság által készített januári közvélemény-kutatás szerint például a japánok 80 százaléka amellett van, hogy tovább halasszák vagy meg se rendezzék az olimpiát. Októberben még a válaszadók kevesebb mint fele ellenezte az olimpia megrendezését, az ellenzők tábora decemberben ugrott 71 százalékra.

Fotó: Tokyo_Good / Wikimedia

Már a NOB és a japán kormány is szkeptikus

Kono Taro, a japán kormány különleges ügyekért felelős minisztere a Reuters szerint nemrég eltért az eddigi határozott kijelentésektől, és azt mondta, „bármi lehet” az olimpiarendezés sorsa.

A NOB részéről is kezdik már pedzegetni a júliusi olimpia további halasztását vagy elmaradását: a NOB legrégebben hivatalban lévő tagja, a kanadai Dich Pound a BBC-nek beszélt arról, hogy „nincs garancia” a játékok megrendezésére.

Thomas Bach NOB-elnök és a japán szervezőbizottság vezetője, Muto Tosiro pedig egyetértenek abban, hogy a tokiói játékokat tovább nem halasztanák, hanem inkább meg sem rendeznék. Már csak azért sem, mert a következő két helyszíne is megvan az olimpiának: 2024-ben Párizs, 2028-ban pedig Los Angeles látja vendégül a sportvilágot.

A szervezők egyelőre bizakodnak

„Jönni fog a tavasz. A hosszú éjszaka után felkel majd a nap. Ebben a hitben dolgozom, hogy aztán sok embernek adjunk örömet és adjunk reményt” – használt nagy szavakat Mori, amikor a napokban a szervezőknek beszélt. Az újévi üdvözletében Bach is hasonló képet használt, amikor arról beszélt, hogy „látni már a fényt az alagút végén”.

Ez a londoni olimpia legnagyobb tanulsága – és így segíthet a járványhelyzet kezelésében

Lassú az oltási folyamat

2020-ról a járványhelyzet miatt kellett elhalasztani az olimpiát. A vakcinák megérkezésével elméletileg hamar biztonságossá lehetne tenni a rendezést, azonban a legtöbb országban lassan történik a lakosság beoltása és valószínű, hogy a legtöbb ember nyárig még nem lesz beoltva Covid-19 ellen. Márpedig ez az olimpiához hasonló világeseménynél kulcskérdés.

Japán ráadásul februárig még nem is tervezi elkezdeni az oltást.

Megoldás lehetne még, hogy a sportolóktól és a velük érkező stábtól követelnék meg, hogy beoltassák magukat. De ezt a szervezők és a NOB nem tartja reális elvárásnak.

Egyelőre azt sem tudni, hogy a rendezés esetén beengednek-e nézőket a létesítményekbe. A japán kormány február 7-ig külföldieknek megtiltotta a beutazást az országba, és ez alól a versenysportolók sem kivételek.

Súlyosbodik a japán koronavírus-helyzet

Habár a 125 milliós Japánban a járvány kezdete óta hivatalosan 300 ezer koronavírusos esetet regisztráltak és 4200 halálesetet, amely jóval kedvezőbb adat számos nyugati országénál, az utóbbi napokban jelentősen megugrott a ferőzészám. Csütörtökön 6000 új esetről érkezett hír.

A szervezőknek több ötlete is van a játékok biztonságossá tételére: ilyen a sportolók mozgásának korlátozása (elképzelhető, hogy akár az olimpiai falut sem hagyhatnák el), az országba érkezők azonnali tesztelése és a sajtó érintkezését is minimálisra csökkentenék a sportolókkal, miközben az újságírók mozgását is jelentősen korlátoznák.

Kérdés, hogy ilyen körülmények között mennyire lenne élvezhető az olimpia, illetve az sem megnyugtató, hogy láthatóan kisebb sporteseményeken is jelentős problémákat okoz a járványhelyzet: a napokban kezdődött férfi kézilabda-világbajnokságról már az első mérkőzés előtt hazautazott az amerikai és cseh válogatott is, miután mindkét csapatban többeknek lett pozitív a koronavírus-tesztje.

Egy biztos: a tokiói olimpia a 22. újkori nyári olimpia rendezésére kapott jogot. Ha mégsem rendezik meg, 2024-ben Párizs így is a 23. olimpiát rendezi, mert a NOB szabályzata szerint egy olimpia sem marad el, legfeljebb nem rendezik meg.

Borítókép: ftaaffee / Wikimedia

Oszd meg!