Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Chastagner Thierry // Unsplash

Csökken a kínai gazdasági növekedés, a kormány zavargásoktól tart

A tavalyi 6,5 százalékról 6,0-6,5 százalékos intervallumra csökkentette a 2019-es gazdasági növekedés várt ütemét a kínai kormány – írja a The Guardian.

A bejelentést Li Kon-csiang miniszterelnök tette a Kínai Kommunista Párt háromezer fős kongresszusa előtt.

„Komorabb és bonyolultabb környezet elébe nézünk, akár a kockázatokat, akár a kihívásokat nézzük”

– fogalmazott a kétórás beszédben. „Muszáj teljesen felkészülnünk erre a nehéz küzdelemre.”

A kissé nyers retorika több faktor összejátszásának köszönhető. Egyrészt Kína éppen kereskedelmi háborút vív az Egyesült Államokkal, ami egyik félnek sem tesz jót. Másrészt az ország egyik legnagyobb cégét éppen világszerte kémkedéssel vádolják, pedig a Huawei nagyon komoly európai befektetések előtt áll, amik a kínai kormánynak is előnyére válnának. Harmadrészt a tavalyi növekedés mindössze 6,6 százalékos volt, ami így leírva nem tűnik rossznak, mégis a legkisebb arányszám 1990 óta.

Az európai 5G-s hálózat kiépítéséért folyó harc állhat a Huawei-botrány hátterében

Ráadásul jubileumokkal megtűzdelt év az idei: kereken hetven éve alapították a máig kormányzó Kínai Kommunista Pártot, és idén harminc éve, hogy a kormány kegyetlenül leverte a Tienanmen-téri zavargásokat – egy évvel később 3,9 százalékra mérséklődött a gazdasági növekedés, ami azóta is mélypont a modern Kína történelmében.

A vegyes megítélésű évfordulók ráadásul egy olyan esztendőre esnek, ami komoly környezetkárosodási ügyekkel és gazdaságpolitikai nehézségekkel van tele – mind az egészségügy, mind a munkások és helyi vállalkozók helyzetére tüntetésekkel hívták fel a figyelmet országszerte, Li beszéde közben pedig súlyos légszennyezési válság tört ki Kína északi részén.

Tizenötéves monopolhelyzet törhet meg a kínaiak uralma alatt

Szakértők szerint a kormány tart a lassulás és a társadalmi elégedetlenség esetleges eszkalációjától, ezért próbál a lehető legerősebben fellépni a veszélyesnek ítélt elemek ellen – nemrég például a kínai társadalmi pontrendszer miatt 23 millió embert fosztottak meg a vonatjegyvásárlás lehetőségétől.

Persze a Párt is tudja, hogy az erőszak nem elég: Li adócsökkentést, a kkv-k támogatását és gazdaságos hitellehetőségeket ígért, amiktől a kormány azt várja, hogy a kínai gazdaság helyi szereplői egy picit megnyugszanak.

„A kínai gazdaságra nehezedő nyomás fokozódik, a fogyasztás növekedési aránya pedig csökken”

– mondta Li, aki többek között a túlságosan erős érdekvédelmet és az egyoldalú felfogást tette felelőssé a helyzetért, esélyesen a nemzetközi szereplők (pl. Amerika) tavalyi akcióira utalva.

Kép: Chastagner Thierry // Unsplash

Oszd meg!